Румен Петков: Абсурдно е да правиш референдум, какъвто имаше за Белене

Стана ясно, че на площадката на АЕЦ "Козлодуй" може да се появи нов играч, производител на електроенергия

Има нов инвестиционен интерес за „Белене". Това заяви в сутрешния блок на бТВ Румен Петков. Опитвам се да лобирам за „Белене", каза той.
Според Петков е абсурдно да правиш референдум, какъвто имаше за „Белене", а след това да искаш да правиш анализ за това, какъвто Сергей Станишев преди време обяви, че БЕХ ще изготви.

„Това е несериозно. Ако ние сме правили референдум, за да правим нов анализ, това е обидно към българските граждани", подчерта той.

Всъщност коментарът му за „Белене" бе породен от друг въпрос преди това, а именно, мнението му за строеж на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй", който факт стана ясен при завръщането на енергийния министър Драгомир Стойнев от САЩ в събота.

Разбра се, че на площадката на АЕЦ "Козлодуй" може да се появи нов играч, производител на електроенергия, а именно 7-ми, но американски реактор.
Новината предизвика противоречиви реакции в политическия и обществен живот, като вчера ГЕРБ обяви, че ще сезира Брюксел за това.

На въпрос, дали компанията „Уестингхаус" е подходяща за инвеститор на проекта Румен Петков отговори: „Аз не мисля, че Стойнев е най-големият разбирач на ядрената енергия". Според него е нужна тръжна процедура, а не някой да предопределя тръжни процедури.

В разговора бе включен и директорът на АЕЦ „Козлодуй" Иван Генов, който придружи икономическия министър до САЩ. Генов бе помолен за мнение относно това правилно ли е да се строи блок на АЕЦ без търг или не, но отказа да коментира под предтекст, че това се решава от правителството, тъй като казусът е от неговата компетентност.
Генов обаче изтъкна мнението си, лансирано от години, че в „Белене" трябва да се строи атомна централа.

Изпълнителният директор на „Козлодуй" подчерта, че в момента, по отношение на схемите за безопасност, AP 1000 е най-добрият реактор на пазара. Никъде в Европа няма такъв, стана ясно още от думите му. Единствено във Великобритания има започнат такъв, който почти е приключил, но ако изпреварим Обединеното кралство в проседурите, е възможно първият такъв реактор да бъде изграден в България.

„Според мен трябва да се проведе търг", подчерта от своя страна отново Румен Петков. „Това е изключително нехигиенен подход. Кое ни казва, че американският е по-добър от френския реактор", запита той. По неговите думи избягването на тръжната процедура притеснява.