Мними адвокати обещават убежища и външен адрес на бежанци

Адресът обаче често се оказвал фиктивен, а бежанците оставали на улицата без пари

Мними адвокати обикаляли бежанските центрове у нас, обещавайки на търсещите убежище да ги изведат на външен адрес срещу заплащане.

За това сигнализираха емигранти, съобщи БНТ.

Али и Мохамед от центровете в Бусманци и Любимец платили по 200 долара на различни посредници, за да излязат от лагерите и да се настанят на външен адрес в София.
Иракчанин, настанен в самия център в Бусманци взел всичките пари на Али и в замяна му написал външен адрес в някакъв документ, който Али подал в управлението в центъра в Бусманци и излязъл от там.

На мъжете бил осигурен транспорт, но вместо на обещания външен адрес, те били стоварени пред бежанския център в „Овча купел".
Мохамед разказва как някакъв човек му дал несъществуващ адрес и сега няма никакви условия за живот. За храна и вода разчита на приятели от центъра за бежанци в Овча купел, които си поделят помощите с него.

В момента двамата сирийци спят около центъра за бежанци и не знаят как ще карат след първия сняг. Освен това законът ги задължава да живеят на посочения адрес и са в нарушение, ако не могат да бъдат открити там.

По думите на Димитър Киров, юрист в Държавна агенция за бежанците това, което лицата трябва да направят е да подадат молба до директора на съответния регистрационно приемателен или транзитен център, където са регистрирани и по негова преценка, съобразно възможностите на този център, да бъдат настанени в съответното териториално поделение или в центровете за настаняване.