Забравени странджански рецепти събират малки кулинари в Царево

След обучението учениците ще посетят своите връстници, в турския гр.Визе и ще се запознаят с традиоционни рецепти от тракийския регион от другата страна на границата

Уроците са част от дейностите  по проект „Храните като взаимно културно наследство в регион Тракия” по програма за трансгранично сътрудничество България – Турция и ще продължат 7 дни. По време на обучението децата се запознават с българската национална кухня, кулинарни техники, здравословното хранене и с традициоонни рецепти от тракийския регион. Техни наставници са преподаватели от  Българо германски център за професионално обучение – клон гр.Царево, информират от общината.

 Учениците научават и прилагат на практика, приготвяйки сами и тествайки много рецепти от традиционната кухня. Те се запознават с основните продукти, начини на приготвяне и сервиране на храната. Те ще съберат забравени странджански рецепти, които да им напомнят как са се хранили техните предци. След обучението участниците ще посетят своите връстници, обучаващи се в курса по готварство в гр.Визе, Р. Турция и ще се запознаят с традиоционни рецепти от тракийския регион от другата страна на границата. Те ще могат да намерят приликите и разликите в местните кухни, ще обогатят своите знания за използването на хранителни профукти и подправки при приготвянето на храните, допълват от пресцентъра на общината.

На 28 ноември групата студенти от гр.Визе пък ще гостува на своите връстници и ще участва в един ден на обученията на децата от Царево, като заедно ще приготвят и опитат български рецепти.