Благотворителна кампания за новородените стартира в Окръжна болница

Началото на акцията съвпадна с деня, когато Православната църква почита паметта на патрона на отделението Свети Стилиян Пафлагонийски — наречен още Детепазител

С тържествен водосвет, отслужен от отец Теодосий и отец Петър, стартира благотворителната кампания по набиране на средства за отделението за новородени и недоносени деца „Свети Стилиян” в МБАЛ „Пловдив”. Началото на акцията съвпадна с деня, когато Православната църква почита паметта на патрона на отделението Свети Стилиян Пафлагонийски — наречен още Детепазител, приет като закрилник на бебетата и малките деца. Именно икона на Свети Стилиян подари директорът на бившата Окръжна болница д-р Аргир Аргиров на отделението. Кратката церемония във фоайето продължи с програма на един от учениците на великия маг Астор – Джулиано, който показа на присъстващите зашеметяващи фокуси.

Предвижда се една част от набраната сума да бъде използвана за закупуване на нови кувьози, а друга – за ремонт на интензивния сектор, тъй като за последно такъв е правен преди около 30 години. По думите на д-р Аргирова, най-ниската цена на един неонатален инкубатор е около 15-20 хиляди лева. В отделението има разкрити 46 неонатологични легла, от които 6 за интензивна терапия,  20 за здрави новородени и 20 за специални грижи за новородени. Прием на болните се извършва 24-часа в денонощието, както за родени в МБАЛ „Пловдив” деца, така и от други родилни заведения в града и областта.

През интензивния сектор всяка година преминават поне 300 деца, родени с тежки заболявания, а още 200 са недоносените, които се отглеждат в кувьози. Началникът на отделението по неонатология д-р Дияна Аргирова съобщи, че броят на новородените с тежки заболявания и недоносените през последните години се увеличава. Това се дължи основно на факта, че все повече бременности, които преди са завършвали с мъртвородени деца или аборт сега се развиват благоприятно благодарение на напредването на медицината. За зачестяването на болестите при новородените влияние оказват също мръсният въздух, храна, ниската здравна култура и стресът.