Велоалеите в Морската начертани със самолетна боя, не знаят как да я махнат

Мисия Бургас

27-11-2013, 15:29

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Чертаят наново велоалеите в Морската

Изграждат още 30 км велоалеи в Бургас

Ако общината наруши условията по договора за финансиране ще плаща солени санкции

Крайбрежната велоалея да бъде частично демаркирана, по нея да се поставят допълнително знаци, което ще направи зоната споделена - за колоездачи и пешеходци, или тя да бъде преместена във вътрешността на Морската градина.

Това са вариантите, около които се обединиха бургазлии, представители на неправителсвени организации и експерти от местната администрация за проблемния участък край морето, където конфликтите между велосипедисти и пешеходци са ежедневие от близо две години.

Оказва се обаче, че има редица пречки за ново разпределение за движението по крайбрежната пътека, която е и най-натоварената зона в Морската.

Велоалеите са начертани със самолетна боя, за чието премахване не са известни начини. Единият от вариантите това да стане е като се преасфалтира участъкът, но това най-вероятно ще изрони асфалта.

"Алеята не може да бъде преасфалтирана, така че трябва да е химически начин, който аз до този момент не съм установила. 

Много е лесно да се дават варианти, но в крайна сметка като се стигне до детайлите се вижда, че нещата са доста проблемни. Финансирането на проекта е по оперативна програма и е изцяло външно. Такива са правилата и договорите, които са подписани, че в продължение на 5 години не може да има някакви сериозни интервенции", каза за Burgasutre началникът на отдел "Озеленяване" към общината Мая Богомилова и обясни, че има сериозни санкции ако се нарушат условията.

Заради зачестилите оплаквания от страна на бургазлии обаче местната администрация събира работна група, която да даде предложения за разрешаване на неприятната ситуация.

След около 10 дни се очаква втора среща, на която ще бъдат представени изчистените предложения и ще се пристъпи към търсене на вариант за изпълнението им.