Меглена Кунева в Добрич: Управляващите ще стоят, докато полицията издържи

Изборният кодекс е като смокинов лист, докато траят протестите

Управляващите ще стоят, докато полицията издържи. Времето се използва от тях против българските граждани, а Изборният кодекс им е като смокинов лист, зад който се крият, докато траят протестите, това заяви на пресконференция в Добрич лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева.

Станишев директно публично дава за пример Бареков, каза Кунева и коментира, че това е знак как и на тези избори се готвят двойници, които да вършат мръсната работа срещу политическите опоненти, в случая – срещу Реформаторския блок. Преди беше РЗС, сега е Бареков, допълни още лидерът на ДБГ.

Тя подчерта възмущението си от изказването на депутатата от ДПС Йордан Цонев, според което за предсрочни избори ще става дума, ако резултатът от евроизборите бил добър за БСП и ДПС. Да държиш хората заложници на това кога ще започне да ти изнася политическата температура е цинично, коментира Меглена Кунева. По думите й, криейки се зад експерти с дясно минало, които назначава за министри,  БСП се опитва да привлича избиратели от центъра. Тя даде за пример изказване на вицепремиера Бобева за повече намеса на държавата и повече социални плащания, както и за закон за държавните предприятия, което не е характерно за уж десни политици, каквато била ориентацията им, подчерта Кунева.

По думите й, в момента управляващите разиграват цирк с Изборния кодекс. Аз се срещнах с Венецианската комисия и подчертах, че „България на гражданите“ е за изчистване на списъците от мъртви души, за машинно гласуване, за професионална изборна администрация, преброителни центрове и т.н., каза още Меглена Кунева и напомни, че БСП също искаха машинно гласуване на предишните избори, а сега казват, че нямало време и не можело да се въведе. Все повече съм „за“ задължително гласуване, без да ангажирам с това си мнение Реформаторския блок, допълни Кунева и посочи, че това може да бъде временна мярка за определен цикъл избори, срещу купуването на гласове и манипулацията на вота. По думите й, с промяна на конституцията това може да се въведе.

На въпрос за евентуални коалиции, Меглена Кунева отговори, че категорично не се водят и няма да се водаят никакви коалиционни разговори. Ние, от „Движение България на гражданите“, сме фокусирани главно върху правосъдната реформа, защото е основополагаща система и имаме съгласието по този въпрос и по общо 12 начала с Реформаторския блок. Т.е. единствената възможна коалиция е тази на партиите в Реформаторския блок, ако се стигне де такъв консунсус и в рамките на дадените ни мандати от нашите членове, подчерта Кунева.

Чака ни студена полтическа зима. Силите в парламента не намират съгласие дори по въпрос, какъвто са европейските средства, подчерта Меглена Кунева и допълни, че изтичат последните месеци от годината, в която средствата от първия програмен период могат да се усвояват. Тя каза, че от договорените от екипа й при преговорите 13 милиарда сега, по данни на Министерството на финансите, под заплаха са над 1,7 млрд евро. Това е лош старт за кампанията на евроизборите. Искаше ми се хората да видят, че поне част от договорените от екипа ми пари влизат в икономиката, а не да се крадат, както сега, защото други свежи пари в държавата няма, допълни Кунева.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен