Отново ще събираме отпадъците разделно

Разполагането на контейнерите започва от понеделник

600 контейнера за разделно събиране на отпадъци ще бъдат разположени в центъра на Стара Загора от понеделник, 2 декември. Общо 900 контейнера - 600 жълти и 300 зелени, ще разположи на два етапа фирмата-изпълнител.

Първият етап ще обхване целия град и ще завърши до 31 декември т.год. През  втория етап, с 200 жълти контейнера и 100 зелени, до 28-ми феврури 2014г. ще бъдат оборудвани и пет села в общината - с. Хрищени, с. Богомилово, с. Дълбоки, с. Хан Аспарухово и с. Старозагорски бани.

За търговските обекти може да се предоставят само жълти, а за заведенията - само зелени. Във всяка точка ще бъдат поставени по 1 жълт контейнер - за  хартиени, картонени, пластмасови и метални опаковки и един зелен контейнер - за стъкло. Тази система осигурява ефективно разделяне на отпадъците още от първоизточника - домакинство, офис или магазин.

За свой партньор в изграждането на двуконтейнерна система за събиране на опаковки Община Стара Загора избра третата по големина лицензирана организация за оползотворяване и рециклиране на масово разпространени отпадъци от опаковки в България. Тя е регистрирана по търговския закон като акционерно дружество без право да разпределя печалба.

Набраните приходи от вноски за оползотворяване се инвестират в изграждане на системи за разделно събиране в общините, сортиращи инсталации, техника за събиране и транспортиране на отпадъци от опаковки, а събраните отпадъци се предават за рециклиране и оползотворяване. Фирмата има сключени договори с български и чуждестранни заводи за рециклиране на суровини по региони, което позволява ефективно да се преработват отпадъците и да се осъществява контрол върху пътя на рециклиране.

От Община Стара Загора насърчават гражданите да използват новоизградената система за двуконтейнерно сортиране със съзнанието, че правят нещо наистина полезно за околната среда и бъдещите поколения.

Адресите, на които ще бъдат разположени контейнерите са определени и ще бъдат качени на сайта на общината в началото на 2014 г.