Финансови злоупотреби на Плевнелиев и Павлова в Стара Загора?

ПК "Екограсност" сезира комисията по корупция и конфликт на интереси

Политически клуб "Екогласност" сезира парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси срещу президента Росен Плевнелиев и депутата от ГЕРБ Лиляна Павлова. Според "Екогласност" и двамата в качеството си на министри на регионалното развитие в првителството на Бойко Борисов не са се съобразили с решения на съда и с това са ощетили държавата.

Решенията на съда са свързани с проектирането и строителството на пречиствателни станции за отпадни води в района на Стара Загора и Димитровград. Още през 2004 година се взима решение проектът да се изпълнява от консорциум от германска и турска фирма. Разплащанията обаче преминават през друга турска фирма, която е главният подизпълнител по проекта.

Проблемът е, че именно подизпълнителят започва бавения на плащанията към строителя на пречиствателните станции, българската фирма "Строителна компания Загора".

Съществуват решения на съда, парите все пак да бъдат платени на българската фирма. Последното решение е на Върховния касационен съд и е от 2012 година.

Към лятото на 2012 година актуалният размер на задълженията по изпълнителното дело е над 1,5 милиона лева. Според "Екогласност" и към днешна дата актуалният размер на задълженията надхвърля тази сума, тъй като от МРРБ са отказали да наложат запор на плащанията към консорциума.

От "Екоглсност" смятат, че Плевнелиев и Пвлова са извършили престъпления по служба, свързани с финансови злоупотреби в особено големи размери. Именно поради тази причина те искат от председателя на комисията Волен Сидеров да проверят техния сигнал и ако се установи наличие на извършено престъпление да инициират сваляне на имунитета на Лиляна Павлова и започване на процедура по отстраняване на държавния глава Росен Плевнелиев.