Деца от Царево готвиха със свои връстници от гр. Визе

Туризъм

29-11-2013, 10:49

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Забравени странджански рецепти събират малки кулинари в Царево

По този начин децата научиха и приложиха на практика, приготвиха сами и тестваха много рецепти от традиционната кухня

Ученици и техните проподаватели от гр.Визе, Турция, гостуваха в Царево на своите връстници от СОУ "Н. Вапцаров".

Посещението бе по проект „Хранaтa като взаимно културно наследство в регион Тракия” по програма за трансгранично сътрудничество България – Турция. Гостите посетиха Българо германски център за професионално обучение – клон Царево, където нашите деца домакини ги запознаха с българската национална кухня, кулинарни техники, здравословното хранене и с традициоонни рецепти от тракийския регион.

Те заедно приготвиха и опитаха ястията, презентираха рецептите и техниките за приготвяне, наставлявани от техните преподаватели от Българо германски център за професионално обучение. По този начин децата научиха и приложиха на практика, приготвиха сами и тестваха много рецепти от традиционната кухня. Те се запознаха с основните продукти, начини на приготвяне и сервиране на храната. Учениците събраха забравени странджански рецепти, които да им напомнят как са се хранили техните предци. 

Учениците от СОУ "Н. Вапцаров" разведоха своите гости в Царево и посетиха Общински исторически музей – Царево, където ги запознаха с богатата история на нашата община.

След обучението участниците ще посетят своите връстници, обучаващи се в курса по готварство в гр.Визе, Р. Турция и ще се запознаят с традиоционни рецепти от тракийския регион от другата страна на границата. Те ще могат да намерят приликите и разликите в местните кухни, ще обогатят своите знания за използването на хранителни продукти и подправки при приготвянето на храните.