ГЕРБ: Превозвачи без вина ще търпят санкции, ако се приемат поправките в ДОПК

Новините

29-11-2013, 12:11

Снимка:

globusnews.net

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дияна Йорданова от ГЕРБ: Управляващите не спазват дадените обещания в подкрепа на бизнеса

„Различията между превозвач и изпращач, купувач и получател на стоката не са правилно отчетени. Вменяват се задълженията на превозвачите и на купувачите на стоката. Тези, които са писали тези предложения, не разбират думата превозвачи и нейното значение. Законът е писан от финансисти и не са се допитали нито до бранша, нито до Министерство на транспорта”. Това заяви от трибуната на НС народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков при обсъждането на второ четене на промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Той коментира предложените промени в параграф 2, който в този вид не трябва да бъдат приети, защото не са прецизно изготвени, голяма част от тях влизат в противоречие с международните конвенции.

„На превозвача се вменяват задължения, които не са разписани в Закона за автобусните превози. Когато купувачът и получателят са различни лица, кой ще бъде уведомен за стоката? Получава се колизия. Незабавното обявяване на органа на приходите при промяна на дата на разтоварване на стоката по електронен път на практика е много трудно изпълнимо. Трябва да се разбере кога ще закъснее стоката, да се съобщи на собственика или на купувача на стоката – не е обяснено на кого от двамата, и по електронен път да се уведоми контролният орган. Това е дълъг период. Тези, които имат най-малка вина, са превозвачите и те ще отнесат най-големи санкции”, посочи Иван Вълков.

В дебата се включиха още депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и Ивайло Московски. „Дава се право да се искат лични документи от хората, а нямат право по закон. Лични документи могат да се искат само от МВР. Органът, който се създава, дублира функциите на вече съществуващи органи. За какво е необходимо това?”, попита Станислав Иванов. Те поискаха да се отложи дебата, докато в залата дойдат министрите на вътрешните работи и на транспорта. Предложението обаче не бе прието, въпреки необходимостта от обсъждане на противоречивите текстове.

„По думите на г-н Йордан Цонев се създава „мини финансова полиция”, един инструмент в ръцете на контролния орган. Необходимо е промените в този параграф от ДОПК, без да се създават условия за рекет и натиск над бизнеса. В този вид не трябва да се гласува”, коментира бургаският депутат.

След направеното от него предложение тези текстове да не бъдат гласувани днес и да бъдат изчистени към по-добър и прецизен вид, те ще бъдат гледани на извънредно заседание в Комисията по бюджет и финанси следващия вторник.