Димитър Николов: Бюджет 2014 залага на достъпна среда и устойчива мобилност

Рамката е 162 365 000 лв.

Достъпна среда и устойчива мобилност- това е мотото на бюджет 2014, чиято финансова рамка е162 365 000 лв. Идеята е да се продължи усиленото обновяване на града и Бургас да стане още по-желано място за живеене, работа, инвестиции, спорт, култура и почивка. По- голямата част от средствата, които общината ще инвестира през следващите годинаи, са от европейски програми.

Акцент се поставя върху ремонтите на улици, зелените пространства, стари тротоари и пешеходните зони. Въвеждането на видеонаблюдение, което да повиши сигурността, също е сред приоритетите на местната администрация. Ще бъде монтирано и енергоспестяващо осветление в града.

"Бюджетът е разработен въз основа на намаляване на такса смет за юридическите лица и офисите. От 10,5 промилите падат на 7,9 за юридическите лица, и от 10 на 7 за офисите. Намалението е заложено още преди 6 месеца, когато започна реалната работа по бюджет 2014", каза кметът Николов и допълни, че мярката в възможна след изграждането на новото депо и претоварната станция, с което се намали себестойността за събиране и обработка на отпадъците. Местните данъци и такси в няма да бъдат увеличени.

"За следващата година сме заложили почти един милион лева, с които да се изготвят проекти за реконструкция на основни улици в града. Така ще сме в пълна бойна готовност да кандидатстваме за европейски средства по оперативните програми за периода 2014 – 2020 година", обясни градоначалникът.

През 2014-а ще бъдат завършени редица мащабни проекти в града. Сред тях са модерно рибарско пристанище в квартал Сарафово, покрития басейн в "Меден Рудник", мини стадионът в двора на Електрото, спортният комплекс в двора на Математическата гинмазия, атракционът "Подземен град" и Флората.

Освен това ще бъдат проектирани за изградени нова канализация и две пречиствателни станции в кварталите и близките села. 

"Доставка на кораб, който да обслужва редовна туристическа линия Моста – Острова и продължаване на работата по разкриване и експониране на археологията в комплекса Аква Калиде на Минералните бани, както и довършване на техническия проект за реконструкция и разширение на ул. “Крайезерна”(четирилентов път) също са заложени в бюджета", допълни Николов.

Градоначалникът обясни, че през следващата година плановете са да бъде завършена  новата онкополиклиника с хоспис и да бъде пуснат в експлоатация линейният ускорител.

През 2014-а местната администрация ще продължи да субсидира ин витро програмата и ще помогне за модернизация на медицинската техника в бургаската болника, както и след съгласуване с МРРБ ще стартира изграждане на Дневен център за деца с увреждания в Морската градина 

"От януари ще заработят петте нови центъра за настаняване от семеен тип на 70 деца с увреждания, които са родени в Бургас и са лишени от родителска грижа. Ще бъде изградана нова детска градина на мястото на бившето Пето РПУ в к-с "Лазур" и две детски заведения в града ще бъдат обновени", посочи Николов. 

В плановете на общината е и проектиране на нова детска градина в к-с "Меден рудник", като се очаква изграждането й да започне в първите месеци на 2015 г.