Кметове на три общини обединяват усилия в Пловдив

Ще бранят заедно имотите, поискани от Главното мюфтийството

Обща среща между кметовете на Пловдив, Стара Загора, Карлово се проведе в Пловдив. На нея бяха набелязали общи мерки за защита на държавните и общински имоти от постъпилите искове от Главно мюфтийство.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров подчерта, че това е първата среща, която ще обедини усилията за запазване на имотите в трите града. Тодоров отбеляза, че днес в Стара Загора се е гледало първото дело по иска на мюсюлманското вероизповедание за придобиване на Музея на религиите. Съдът ще се произнесе на 27 декември, подчерта Тодоров.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов и няколко десетки жители на града са били в Стара Загора, за да подкрепят старозагорци в протеста им срещу иска на Главно мюфтийство за връщането на местната Ески Джамия. Кметът на Карлово Емил Кабаиванов съобщи в Пловдив, че юридическите екипи на общините, засегнати от подобни претенции, вече обменят опит. „Целта е след като държавата по никакъв начин не ни помага в тази битка да си протегнем ръка и да си помогнем", обясни той.

До няколко дни кметовете ще излязат с обща декларация за спешна намеса на законoдателната и изпълнителната власт за защита на имотите от претенции от Главно мюфтийство. Подобни искове има и в Кюстендил, Ямбол, Шумен, Монтана.