С камери на "Тройката" гледаме ремонта на площада онлайн

Мисия Бургас

30-11-2013, 13:22

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Под въпрос е строежът на мол на "Тройката"

Има възможност паралелно да започне строежът на мол на мястото на "дупката"

В най-скоро време ще бъдат поставени и камери за видеонаблюдение на площад "Тройката" и така всеки ще може да следи строителните дейности на площада онлайн. Реконструкцията ще приключи в срок, до края на 2014-а година, увери кметът Димитър Николов.

Градоначалникът допълни, че е иска по-бързо да се разреши конфликтът със собствеността на "дупката" на Тройката. Сагата започна преди повече от 20 години, когато на терена трябваше да се построи Градски универсален магазин, но проектът така и не беше реализиран. По-късно се появи идея на мястото да бъде построен лайфстайл център, но проектът бе стопиран от редица дела за собственост на участъка.

Преди десетина дни стана ясно, че има раздвижване по сложния казус. Към момента идеята е, ако има възможност двата ремонта да вървят паралелно или поне тежките строителни дейности за изграждането на търговския център. След мащабната реконструкция на  "Тройката", местната администрация ще бъде принудена да ограничава тежкотоварното преминаване в зоната.

"Няма как да го допуснем, застрашавайки ремонта. Площадът се обновява с европейски средства и това е голям риск за нас. Хубавата новина е, че община Бургас спечели делото и вече е собственик на по-голямата част от терена, защото преди четири години нямахме такава собственост. Останалата част е на юридически и физически лица, по силата на закона за реституцията", обясни Николов.

Кметът поясни, че трябва да стартира дело за делба, понеже общината е съсобственик в идеалните части на имота с останалите притежатели на парцели там. Съдът ще трябва да каже конкретно коя част от терена е на местната администрация.

Според  информация на фирмата, спечелила конкурса и платила преди шест години сумата за отстъпеното право на строеж, вече са започнали преговори с повечето от останалите собственици и е стартирало изкупуването на тези идеални части.

"В един момент, ако фирмата и останалите собственици се разберат и приключат този процес по-рано няма да има никаква пречка да стартира строителство", допълни кметът.