5-ма са ХИВ-серопозитивните в Добрич

1 Декември - Световен ден за борба срещу СПИН

По повод Световният ден за борба срещу СПИН, РЗИ – Добрич съвместно с неправителствени организации, общините и други местни партньори  провеждат обучения на тема „Превенция на ХИВ/СПИН” в училищата на гр. Добрич. На  29.11.2013 г. пред Младежки дом гр. Добрич бе оформена червена панделка от млади хора, а вечерта в залата на ОМЦ гр. Добрич се проведе концерт по повод Световния ден за борба срещу СПИН. АНТИСПИН кампания се провежда и в общините Тервел и Каварна.
За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.
Първите случаи на СПИН са регистрирани в САЩ, Хаити и Африка още през 1977/1978 година. Първите публикации, свързани със СПИН, се появяват в началото на 80-те години в САЩ. През 1982 г. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в СAЩ официално въвеждат името СПИН. През 1983 година вирусът, който причинява СПИН е изолиран. Това става едновременно от два екипа вирусолози, оглавявани във Фрaнция от Люк Монтание, и от Робърт Гало в САЩ. През 1985 г. лекарите вече използват тест за откриване както на заразени хора, така и на заразена с ХИВ вируса кръв. Учените вече знаят, че не само хомосексуалните, а всеки в контакт със заразена кръв или телесни течности може да бъде инфектиран с ХИВ, в това число новородени и деца.

Червената панделка е международен символ на анти-СПИН кампанията. Символ е на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта.
България все още е страна с ниско разпространение на ХИВ в общата популация. Според данни на Европейския център за контрол на заболяванията през 2011 г. честотата на новите случаи с ХИВ в страните от Европейския съюз е средно 5.7 случая на 100 000 население. За България честотата на новите случаи с ХИВ е 2.7 случая на 100 000.
Общият брой на официално регистрираните в Министерство на здравеопазването лица, живеещи с ХИВ/СПИН към 14 ноември 2013 г., е 1809 души.
Според пътя на предаване на инфекцията отново се наблюдават две особено уязвими групи – мъже, които имат сексуални контакти с други мъже – 38,5 % и инжекционно употребяващи наркотици – 15,6%. Данните показват, че намалява процентът на лицата, които се инфектират в групата на инжекционно употребяващите наркотици (за сравнение – те са представлявали 25,4% от всички новорегистрирани през 2012 г.) и значително се увеличава делът на лицата сред хомо и бисексуалната общност.
Запазва се тенденция за концентриране на ХИВ-серопозитивни случаи основно в по-големите области на страната: София (67), Пловдив (26), Пазарджик (13), Варна (12), Благоевград (5), Добрич (5), Хасково (9), Бургас (6) и др.
Очертава се тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. Горната възрастова граница при мъжете е 73 години, а при жените е 59 години.
По повод на 1 декември 2013 г. Министерството на здравеопазването организира Национална АНТИСПИН кампания, чието послание е „Животът е безценен!”