„Ранобудните“: Само ако нашите ректори бяха като този на Киевския университет...

"Ранобудните студенти", които окупираха редица аули на университети из цялата страна и за оставката на кабинета "Орешарски", публикуваха на страницата във фейсбук изявление на ректора на Киевския университет

Само ако нашите ректори бяха като ректора на Киевския университет, само ако...“, написаха те като коментар към думите на ректор Витор Огневюк.

Думите на Огневюк идват по време на изключително тежката ситуация в Украйна. В страната се провеждат многохилядни протести, след като Украйна прекратипроцедурите по присъединяване към Европейския съюз.

Ето и изявлението на ректора на Киевския университет:

"В този ден на безпрецедентно насилие от страна на вълци с пагони аз не мога да мълча. Ние призовахме студентите да спазват границите на толерантността и мирния протест, а тези, които жестоко разпръснаха абсолютно мирния площад преминаха границата и извърщиха предателство спрямо украинския народ.

Осъждайки агресията срещу невинни студенти и граждани на Украйна, искам гласно да кажа: НЕ СЕ СТРАХУВАМ! Зная, че утре някой от нас могат да го уволнят от работа, да го компрометират, да го хвърлят в затвора или убият.

Заявявам: аз не се страхувам! Не се страхувам от вас, Не можете да убиете или хвърлите в затвора всички ни. След мен, мои колеги и служители, след нас, наши студенти!

Няма Европа без Украйна! Няма Украйна без народ! Няма народ без свобода!

Витор Огневюк, ректор на Киевския университет „Борис Гринченко” ".