Китайски компании обсъждат имотните инвестиции в Слънчев бряг

Курортът ще е домакин на бизнес форум, който се очаква да бъде в края на лятото

Слънчев бряг да бъде домакин на следващия българо-китайски бизнес форум у нас, решиха Асоциацията за търговия и инвестиции и представители на Международния център за търговска обмяна към Министерството на търговията в източната страна.

"Основната тема на срещата догодина ще са инвестициите в недвижими имоти в България. Предварителните нагласи са, че срещата с водещи китайски компании ще се състои в края на лятото", коментира председателят на бургаската асоциация Менг Лу.

По време на тазгодишната среща на бизнеса, която се състоя в столицата, участие взеха близо 200 български компании, а в състава на китайската делегация имаше представители на 40 фирми от различни сектори.

Посланикът на Китай у нас Уей Дзинхуа обяви, че в България има предпоставки за изграждането на здраво двустранно търговско-икономическо сътрудничество.

Доказателство за това са данните за стокообмена между двете страни, който през миналата година възлиза на над 1,8 млн. щатски долара. 

Тази цифра е двойно по-голяма от осъществения българо-китайски стокообмен през 2009 г., когато започна финансовата и икономическа криза, уточни той.

През последната година Китай от своя страна е инвестирал над 22 млн. щатски долара. Над 300 предприемачи имат интерес към страната ни, допълни той.