Бургаският кмет ще запали най-важната свещ на Ханука тази вечер

Мисия Бургас

02-12-2013, 15:51

Снимка:

ranica.eu

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Концерт за 70-годишнината от спасяването на българските евреи в Бургас

„Шалом” връчва почетния си знак на Димитър Николов

Председателят на Общността на евреите в България "Шалом" - Максим Бенвенисти ще връчи почетния знак на организацията на бургаския кмет Димитър Николов тази вечер.

Той е посветен на 70-годишнината от спасението на българските евреи. Градоначалникът ще получи званието за особени заслуги за разпространението на еврейската история и култура в България и популяризиране на  спасението на българските евреи през 1943 г. на мемориалната вечер „Памет за спасителите на българските евреи”.

Програмата на събитието включва спомени на ветерани за еврейския живот в морския град, представяне на едно от най-добрите есета от Националния ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, сефарадски фолклорни песни, изпълнени от децата от хор „Милка Стоева” и представяне на изложбата „Разни истории” на младия художник от еврейски произход Бетино Асса.

Церемонията за запалване на свещите на Ханука ще се състои тази вечер в художествена галерия „Петко Задгорски”. В празника на светлината и мемориална вечер, посветена на 70-годишнината от историческото събитие, ще вземат участие кметът Димитър Николов, който ще запали основната свещ – шимаш, Максим Бенвенисти, почетният консул на Израел  в Бургас Орлин Мандов, Шломо Голденберг – хазан на Централната софийска синагога, Сабетай Версано – председател на Израелтянския духовен съвет в града и Регионална организация на евреите „Шалом” – Бургас, Алберта и Жаклин Алкалай. Н.Пр. Шаул Камиса Раз, посланик на Израел изпраща специално послание към участниците в събитието. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен