Половин милион украинци скандират "Революция!” в центъра на Киев (Обзор)

Украинската опозиция поиска оставката на президента и обяви обща стачка

Протестиращи с трактор нахлуха в сградата на киевското кметство и превзеха профсъюзен дом.
Въпреки бруталното насилие, упражнено от милицията в нощта срещу събота, и последвалата съдебна забрана за митинги до 7 януари, и в неделя стотици хиляди проевропейски настроени украинци от цялата страна превзеха центъра на украинската столица, скандирайки „Революция!”.

Опозиционният лидер Виталий Кличко призова президента Виктор Янукович и правителството му да подадат оставка. По думите на Кличко, цитиран от Ройтерс, те са откраднали мечтата на Украйна за евроинтеграция.
Друг от лидерите на опозицията - водачът на партията "Свобода" Олег Тягнибок, обяви началото на обща стачка и призова протестиращите да останат на площада, съобщава Интерфакс-Украйна.
Юрий Луценко, бившият министър на вътрешните работи от правителството на Юлия Тимошенко, каза, че масовите протести в Украйна вече са преминали в революция. "Днес тук умира Украинската съветска социалистическа република. Това е нейното погребение", категоричен е той и призова украинците от източните части на страната да се обединят с братята си от другите части на страната, които са прозападно настроени, в борбата срещу режима.

Край паметника на Тарас Шевченко се събраха хиляди привърженици на евроинтеграцията на страната с намерение да стигнат до „забранения” Площад на независимостта, където в ранните часове на съботния ден силите за борба с безредиците проявиха сила, за да разпръснат антиправителствена демонстрация.

Хиляди демонстранти имаше и в новата "база" на митингуващите -на Михайловския площад, който се намира на около 500 метра от Площада на независимостта, наричан от украинците Евромайдан. Няколкостотин души имаше и на територията на Михайловския манастир.

По-късно многохилядното шествие на привържениците на евроинтеграцията на Украйна изпълни Площада на независимостта. Няколко хиляди се събраха на съседния Европейски площад.  Булевард "Крешчатик" също беше пълен с хора, скандиращи "Революция!".
По данни на опозиционната партия "Отечество" ("Баткившчина") в протестната акция участват около половин милион души.  Вероятно десетки хиляди са пристигналите от западната част на страната. Само от Лвов през тази нощ към столицата са поели стотина автобуси и автомобили. Десетки бяха и колите от Виница, Луцка, Житомир, Иваново-Франковска, насочили се към Киев.

Полицията не потвърждава данните за броя на участниците. Служителите на реда спешно са напуснали площада, преди до него да стигнат колоните на опозицията. По-рано министърът на вътрешните работи на Украйна Виталий Захарченко се извини пред гражданите за прекомерното използване на сила на Площада на независимостта в петък срещу събота.
След като шествието пристигна в центъра на столицата се появиха информации, че при сградата на президентската администрация в украинската столица се е стигнало до сблъсъци между митингуващи и милиционери.

 От улица "Банкова", където се намира сградата, се чуват изстрели, виждат се облаци дим, предаде ИТАР-ТАСС.

Коментатор на киевската Обществена телевизия твърди, че е "започнал щурм на администрацията".

Провокатори, които вървели заедно с протестиращите в Киев към централния площад, чупели стъкла и влезли в сградата на кметството. Те били облечени в черно, лицата им били скрити с маски или шалове, носели оранжеви строителни каски. Участници в митинга на протестиращите хванали провокаторите и след като свалили маските им, започнали да ги снимат.

Нападението срещу кметството е ръководела журналистката Татяна Черновил, която заявила, че поема цялата отговорност и е готова да влезе в затвора.

Черновил е редактор на портала "Левия бряг". Известна е и с разследванията си, и със зрелищните си политически акции, скандали и провокации, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Група митингуващи, облечени в якета с емблеми на опозиционните партии "Свобода" и "Отечество", превзели Профсъюзния дом в Киев. Те избили вратите, влезнали в помещенията и махнали една от камерите за наблюдение. Охраната напуснала сградата.

Междувременно президентът на Украйна Виктор Янукович обеща да направи всичко необходимо за ускоряване на процеса на сближаване между Киев и Евросъюза.

Той заяви това в обръщение, разпространено по повод 22-ата годишнина от произвеждането в Украйна на референдум, на който бе одобрен Актът за провъзгласяване на независимостта на Украйна.

 Трябва да отстоим интересите на страната си на политическата карта на Европа и на мира като голяма и наистина независима държава, казва той.

Виктор Янукович е категоричен, че ще бъдат наказани онези, които със своите решения и действия са провокирали конфликта между милицията и демонстрантите на киевския площад "Независимост" в нощта срещу събота.

Той е поискал от генералната прокуратура бързо да представи на него и на обществото "резултатите от незабавното и обективно разследване за надлежното наказване на виновните".

По данни на главния лекар на Киев след атаката на полицията 35 души са потърсили медицинска помощ, от които 27 са откарани в болница. Имало и 9 повиквания за спешна помощ от полицейските участъци заради хора с охлузвания, натъртвания и счупена кост.

Заради насилието депутатът Инна Бохословская обяви с отворено писмо, че напуска управляващата Партия на регионите и парламентарната й групата и настоя за оставка на правителството и президента. Серхий Льовочкин, ръководител на президентската администрация, подаде оставка без обяснения, но съпругата му - дизайнерът Зинаида Лигачьова, написа във "Фейсбук", че "всеки мислещ човек може да помогне като реагира на случващото се в страната" и че участва в протеста в подкрепа на европейската интеграция. Според Радио "Свобода" оставката е заради несъгласие с влиятелни кръгове около държавния глава.