7 нови велостоянки пускат догодина

Амбицията на общината е до 2015 г. да се изгради 20 км. вело мрежа

7 нови стоянки за велосипеди под наем са заложени в бюджета на община Бургас за следващата година, заместник-кметът по финанси Красимир Стойчев. 

Зам.-кметът посочи, че по проекта за интергиран градски транспорт през следващата година ще бъдат изпълнени по-голямата част от велоалеите, които са заложени по него. „Очакваме едно усвояване от близо 70 млн. лв. в тази посока, цялостно асфалтиране, сагрегирани линии за автобусите. Велоалеите ще се осъществяват на три етапа, завършването очакваме в края на 2014 година”, каза Стойчев.

През тази година се осъществи и инициативата за рент-а-байк. Направиха се много точки в Бургас и инициативата се посрещна с много голям интерес, отбеляза зам.-кметът. „В новия бюджет сме заложили да увеличим вело стоянките като сме заложили 7 нови вело стоянки”, допълни той. Хартиеният билет за градския транспорт ще отиде в историята, след въвеждането на електронна карта в автобусите, ще може да се ползва и паркинг райд система. Ще се изградят паркинги на терминалите в к-с „Меден Рудник”, „Изгрев” и също евентуално край реконструриараната автогара „Юг”, както и край депото на общинския превозвач „Бургасбус”, където ако си оставиш автомобила и вземеш велосипед под наем или обществения транспорт, престоя и опазването на личните превозни средства е безплатно. 
„Едно голямо приключение е за община Бургас изграждането на велосипедна мрежа и съоръжения”, заяви Руска Бояджиева, директорът на дирекция „Евроинтеграция” в община Бургас и ръководител на Проекта за интергриран градски транспорт.

Тя допълни, че това само амбицира общинската администрация. Бояджиева допълни, че се надявам в края на следващата и началото на 2015 година се надява мащабния проект на общината за 20 км. вело мрежа да стане факт.

източник: Агенция"Фокус"