Пране на пари със сухо мляко! 2 пловдивски фирми въртели милиони

Крими

03-12-2013, 13:34

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Офшорки на Сейшелите замесени в престъпната схема

Две пловдивски фирми са участвали в престъпна схема за пране на голяма сума пари и присвояване на ДДС.  Това съобщи в Пловдив главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.  „Става дума за опериране с големи количества сухо мляко без това да е счетоводно отразено”, каза той.

В операцията по присвояване на пари са взели участие общо 30 фирми. Две от тях са офшорни на Сейшелите, а останалите са на територията на цялата страна. Лицата, управляващи акцията, са взаимосвързани, съобщиха от прокуратурата.

„Нанесени са щети на държавния бюджет. Миналата седмица в няколко области е проведена операция. Участвали са екипи от Полицията в Пловдив, София, Варна, Разград и Монтана. Ползвани са и служители на специализирания отряд за борба с тероризма за претърсването на 23 адреса”, допълни Лазаров.

Данните за щетите са на стойност около 10 милиона лева от присвоено ДДС и 30 милиона лева от пране на пари.

Пловдивските участници  „Фрукто” и „Напкос” са регистрирани на името на клошар от Монтанско. Той е бил разпитан като свидетел и освободен след това.

За чадър на фирмите се спрягат лица от МВР и НАП, като до момента няма конкретни имена, помагали в присвояването на крупната сума.

Обвинения са повдигнати на 5 лица. По закон за такова деяние трябва да получат от 3 до 8 години лишаване от свобода. В Пловдив и Крумово са задържани двама, на които е наложена парична гаранция.

Акция „сухо мляко” се е извършвала по класическата схема за присвояване на ДДС. Млякото се е разпространявало в мандри из цялата страна. За продажбата му една трета се е осъществявала с актуални фактури, а останалата част под масата. Средствата са били прехвърляни по сметки на дружества на трима от обвиняемите с фалшиви документи.

Разследването по случая продължава.