Мустафа от "Меден рудник" ще лежи 5 г. за търговия с фалшиви пари

Крими

03-12-2013, 13:52

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Съдят задочно дирен за търговия с фалшиви пари

БОС осъди 48-годишния мъж без неговото присъствие по време на съдебното заседание. Процесът тръгна днес и завърши с присъда само за няколко часа

Наказание 5 години лишаване от свобода при строг затворнически режим наложи Окръжен съд – Бургас, на Местан Мустафа от бургаския к-с Меден рудник.

Той бе признат за виновен в това, че на 23.10.2011 г., на околовръстен път на к. к. Слънчев бряг, в управляван от него л.а. марка "Мерцедес",  е държал неистински парични знаци в големи количества, като е знаел, че са подправени.

Съдът отне в полза на държавата предмета на престъплението – неистинските банкноти, които са оставени на съхранение в БНБ. След влизане в сила на присъдата те трябва да бъдат унищожени.

Окръжен съд – Бургас разгледа делото в отсъствие на Мустафа като правата му бяха защитени от упълномощен лично от него адвокат. Съдът допусна делото да протече като задочно производство, след като подсъдимият не е намерен, въпреки продължителното му издирване в страната и в чужбина.

Той е издирван от Окръжен съд – Бургас с Европейска заповед за арест. Получен е отговор от полските съдебни власти, че е бил задържан при влизане в Република Полша за изтърпяване на наложено му наказание. След излежаване на 8 месеца лишаване от свобода, той е бил условно предсрочно освободен. Прокуратурата в Полша е установила, че той не пребивава на адреса, който е посочил при предсрочното му освобождаване. По данни на Министерството на правосъдието на Мустафа са наложени осъдителни присъди и в Република Чехия.

По днешното наказателно дело срещу него е установено, че през 2011 г. кипърският гражданин Лефтерис  Соломи, пребиваващ в България и развиващ супермаркет в Слънчев бряг, е поискал от свидетел по делото Милен А. да закупи неистински USD. Към средата на месец октомври 2011 г. свидетелят потърсил свой познат - подсъдимия Мустафа, наричан Изито, за да ги осигури. Милен А. получил от кипърския гражданин около 6 000 лв., срещу които трябвало да закупи около 35 000 USD. Той и подсъдимият отишли с автомобил до гр. Варна, където Мустафа се свързал със лице, наричано Кюфтето.

След няколко часа неизвестни лица им доставили около 400 броя неистински банкноти с номинал 100 USD всяка. Подсъдимият и свидетелят отпътували за Слънчев бряг.  Милен Атанасов се срещнал с кипърския гражданин, за да му предаде фалшивите пари. Соломи останал недоволен от качеството на изработката им и взел 250 броя банкноти, а останалите 150 броя върнал. На другия ден Соломи му позвънил по телефона и поискал още 50 броя от неистинските банкноти, които предната вечер отказал.

Свидетелят предал банкнотите на кипърския гражданин, който според свидетели по делото имал намерение да ги вкара в оборот в Република Кипър. След това Милен Атанасов се уговорил с подсъдимия да се срещнат, за да му предаде останалите 100 броя неистински USD. След срещата Мустафа бил спрян от полицейски автопатрул за проверка на автомобила „Мерцедес“, който шофирал, на ГКПП до к.к. Слънчев бряг. Когато бръкнал в оставеното на задната седалка яке, за да вземе личната си карта, полицаите забелязали пари, увити във вестници. Те го отвели с автомобила му до Районното полицейско управление, където бил санкциониран, че няма свидетелство за управление на моторно превозно средство и започнало разследване за неистинските банкноти.

От пресцентъра на съда уточняват, че органите на реда са иззели от кипърския гражданин Соломи 311 броя неистински банкноти с номинал 100 USD.  Той е сключил споразумение с прокуратурата, което е одобрено от съда на 22.02.2013 г. По силата на споразумението Соломи е наказан с 3 години лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено с 4 години изпитателен срок. Наказанието е съобразено с чистото му съдебно минало.  

При определяне на наказанието на Местан Мустафа Окръжен съд – Бургас, взе предвид освен тежестта на деянието му, така и факта, че той има минали осъждания.

 Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок.