Ще събираме отпадъците разделно

Мисия

03-12-2013, 17:47

Снимка:

община Стара Загора

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отново ще събираме отпадъците разделно

Ще използваме двуконтейнерно сортиране

В централната градска част започна разполагането на цветни контейнери за разделно събиране на отпадъците в Стара Загора.

Програмата за разделно събиране на отпадъци от опаковки включва три етапа на реализация, в които ще бъдат разположени контейнери в общо не по-малко от 300 точки. Всяка точка включва два жълти и един зелен контейнер.

През първия етап, който ще приключи до края на месец декември 2013 год., ще бъдат разположени 200 комплекта контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки в централната част на Стара Загора.

Вторият етап приключва до три месеца след реализацията на първи етап, с разполагането на 100 комплекта цветни контейнери в Стара Загора и пет села в общината - с. Хрищени, с. Богомилово, с. Дълбоки, с. Хан Аспарухово и с. Старозагорски бани, както и с осигуряване на съдове за разделно събиране на търговски обекти, производствени, стопански и административни сгради.

През третия етап ще бъде организирано разделно събиране на отпадъци от опаковки в цветни чували/торби в малките населени места в общината, като се организират две кампании годишно – пролетна и есенна, със събиране на отпадъците по уточнен график.

Общо 900 контейнера (600 жълти и 300 зелени) ще разположи фирмата, с която Община Стара Загора сключи петгодишен договор.  Според него, дружеството приема да организира за своя сметка система за разделно събиране, транспортиране и сепариране на отпадъци от опаковки и отпадъчни материали: хартия и картон, метали, пластмаси и стъкло, образувани от домакинствата, административните, социалните и обществените сгради, заведенията за обществено хранене, търговските обекти и обектите за отдих, забавления и туризъм на територията на общината. Всички разходи за изграждане и обслужване на системата за разделно събиране на отпадъци  са за сметка на фирмата-изпълнител.

Община Стара Загора изпълнява Програма за разделно събиране на отпадъци, одобрена от Общински съвет Стара Загора. Основната цел е намаляване на отпадъците, подлежащи на последващо третиране и окончателно обезвреждане и оптимално и екологосъобразно събиране, сортиране, транспортиране и предаване за оползотворяване на отпадъците от опаковки, както и високо ниво на участие на обществеността при прилагането на системата. По този начин се гарантира прилагането на йерархията за управление на отпадъците, по-дълъг експлоатационен живот на новите съоръжения за обезвреждане на отпадъците и създаването на чиста околна среда.

От Община Стара Загора насърчават гражданите да използват новоизградената система за двуконтейнерно сортиране със съзнанието, че правят нещо наистина полезно за околната среда и бъдещите поколения.