Възпитаници на „Звездичка” номер едно в САЩ

На Никулден са финалите от детската шампионска лига по футбол с участието на възпитаници на спортия клуб от детските градини

Родното футболно „торнадо”, развихрило се през 1994 год. в САЩ и извоюваните бронзови медали от Стоичков и компания са почти забравени от американците. Сега обаче- през 2014 година, други двама българи правят фурор отвъд океана.

Това са близнаците Майкъл и Доменик Мучукян и са синове на бургаски икономически емигранти в Лас Вегас. Те са едва на осем години но са обявени за таланти номер едно в детските първенства по футбол. Съвсем наскоро при закрити врата, школата им е била посетена от американските легенди Алекси Лалас и Тони Меола. На последните двама им е било достатъчно половин час  за да посочат Майкъл и Доменик за дарования от висок калибър. Единият играе като нападател, а другия като халф и с уменията си са провокирали свръх очаквания по техен адрес. Столицата на хазарта дава поле на развитие на спортистите само на ниво детско- юношески спорт и ако до 16 годишни, спортистите не бъдат поканени от съседните щатове, си остават само със спомените.

Близнаците Мучукян обаче от сега имат примамливи покани, но последната дума имат техните родители. Любопитен момент е, че допреди половин година, американчетата от български произход са били тотално отписани от своя треньор в Щатите, качествата им изобщо не се харесвали на янките, а децата били с разбита психика. На 3 юли таткото заедно със синовете си каца в родния Бургас за едномесечна почивка при роднините и приятелите. Научава, че в Бургас има футбола школа на име „Звездичка”, която била една голяма работилница за шлифоване на футболни диаманти. Не чака много и поверява наследниците си на главния треньор на бургаския клуб Петър Алексиев.

Ден след ден чудото започва да се случва. Майк и Доми се „отпушват” и стават като фурии. Коренно се подобрява координацията им, скоростната техника, пласирането, точния пас вече не е химера, придобиват се завидни реализаторски умения. Всичко това се случва при индивидуални, а впоследствие и общи занимания. През всичкото това време таткото не посещава тренировките в зала „Царството на футбола” понеже такива са правилата в САЩ- родители, баби и дядовци не гледат тренировки за да не разсейват децата, гледат ги само на масови турнири и първенства.

Малко преди тримата да отлетят обратно за Вегас, бащата е научил от треньора Алексиев, че синовете му постоянно очароват и нека бъде така добър да влезе в залата и да ги види в демонстративен мач. Светът на Зарко Мучукян се преобъща на 180 градуса! Други присъстващи споделят как таткото се е хванал за главата и буквално е изкоментирал на виско глас „Духовете на Лео Меси и Христо Сточиков са влезли в телата на децата ми, това е невороятно. Ето сега виждам сбъднатите им мечти”.

На последната тренировка, децата не искат да се отделят от своя треньор и го приканват да замине с тях в Щатите. Петър Алексиев не скрива вълнението си и обещава, че скоро пак ще се видят макар осъзнавайки, че реално това е невъзможно. Дърпа таткото настрани и го съветва да сменят футболната школа в Лас Вегас, а старата която не е оценила синовете му да я забрави. Така и се случва и с днешна дата със съпругата си Ивелина имат синове за гордост. Стискат палци на Алексиев и колегите му да успяват в начинанията и апелират институциите и фирмите да им подават ръце.

Подкрепят председателя на ДФК „Звездичка” в номинацията „Бург на годината 2013” и посочват, че такива хора трябва да печелят подобни обществени надпревари, допринесли достатъчно с делата си към останалите- в конкретния случай към децата, подрастващото поколение и спорта http://bit.ly/Burg2013-Petar . Сега на Никулден са финалите от детската шампионска лига по футбол с участието на възпитаници на „Звездичка” от детските градини. Шест учебни заведения заслужиха правото си да стигнат до тази фаза на празника на родния си град след като триумфираха в предварителните квалификации. Веднага след завършека на въпросните срещи, селекцията на „звездичките” при ученици за набор 2005 година заминава за Велико Търново за участие на силен национален турнир където патрон е националния селекционер Любослав Пенев.

Петър Алексиев и колегите му са избистрили вече селекцията, а преди седмица тя спечели градски турнир в спортна зала „Младост”.