Как да си поръчаш бебе? (първа част)

Обичате бащата - по закон, но представяте ли си как изглежда донорът на сперма

В Шотландия има само един активен донор. Един-единствен мъж се грижи и за снабдяването на клиниките със сперма за оплождане в цялото графство Оксфордшир, Южна Англия.

Избирате го заедно по каталог, но без конкретна снимка. Той е до 35 - годишен, висок, рус или тъмнокос, със сини или кафяви очи, учител, студент, или пък, строителен инженер и има идентификационнен номер...
Това е всичко, което някога ще знаете за него - потенциалният баща на вашето дете. Важно е да прилича физически на мъжа ви. Мислите ли за него? А, може би е по - добре, че никога не сте виждали и няма да видите този човек, за да не нараните мъжа до вас.

Как се чувстват мъжете, когато разберат, че имат проблем и не могат да имат деца? Най-вероятно са потиснати, ако се стигне до инсеминация с генетичен материал от друг мъж – донор. Мислите ли, че е правилно, както е според закона у нас, донорите да бъдат анонимни?  От психологическа гледна точка по-лесно ли е да се забрави този човек, избиран по каталог, но без образ?

От 10 до 14 % от семейните двойки у нас са бездетни. Един от методите за преодоляване на проблема, който е едновременно и евтин, и безболезнен е изкуственото оплождане чрез инсеминацията. Заплащате за процедурата около 400 лева. По -малко известно е, че в 30 на 100 от случаите тя е успешна, а това е голям процент. Любопитен е фактът, че родителите могат дори да планират цвета на очите и косата на бъдещото си бебе. Всички, които искат да помогнат на хора, които желаят да създадат живот, но имат проблем, могат да се отзоват в Спермалната банка на Медицинска академия. За да бъде одобрен за донор и потенциален баща на бъдещ живот, обаче, мъжът трябва да отговаря на няколко условия. Малко хора знаят, че освен физическото здраве и липсата на предразположеност към определени болести, предавани по наследство, донорът на сперма трябва да отговаря и на изисквания за интелектуален потенциал. Освен това лекарите в Спермалната банка ще очакват от отзовалите се представители на силния пол да бъдат и с приятна външност, да са имали 3 дни полово въздържание, да не са употребявали 3 дни алкохол и цигари, да предоставят качествена сперма. Задължително условие е те да са пълнолетни и да не са по – стари от 35 години. В замяна освен удовлетвореността, че помагат на хора в нужда, те получават и скромно заплащане – около 20 лева.
На практика парите идват от самата болница, тъй като законът не предвижда заплащане за подобна дейност. След като са покрити всички изисквания, генетичният материал се съхранява в течен азот при температура минус 196 градуса. Така съхранена спермата остава качествена в продължение на десетки години. Простичко казано това означава, че жена станала майка благодарение на сперма от конкретен донор, след 4 години, например, може да се върне и да поиска детето й да има брат или сестра от същия биологичен баща...