Магистрат от Германия проучва наказателната практика в Бургаските съдилища

Новините

04-12-2013, 14:11

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шестима отнесоха глоби за неявяване в съда

Целта е, той да се запознае с организацията и работата на българската правосъдна система

Съдия и преподавател по наказателно право в Германия гостува на Районен и Окръжен съд – Бургас от 2 до 6 декември, информират от пресцентъра на БОС. Визитата на съдия Мартин Морск се осъществява по Обменна програма на Европейската мрежа за съдебно обучение, в която участва Националният институт на правосъдието.

Целта е, той да се запознае с организацията и работата на българската правосъдна система и в частност с практиката на съдилищата от съдебния район. В рамките на програмата му съдия Морск посещава съдебни заседания в двата съда и провежда срещи и разговори  със съдиите от съдебния регион.

Съдия Морск има тригодишен опит в съдебната система на Германия – една година като граждански съдия и две като наказателен. От 2007 г. той е преподавател по наказателно право в Европейския университет във Франкфурт на Одер.

„Всяка година имам по 5 –ма български студенти по право, които учат 1-2 семестъра в Германия посредством европейската програма „Ерезъм“. С  тях говорим много за българското и германското наказателно право. Така установихме много общо в съдебния процес, но и някои различия. Бих казал, че преобладават общите процедури,“ коментира за пресцентъра на съда съдия Морск. Той уточни, че идеята да се запознае с практиката в българското наказателно правораздаване е провокирана от професионалните му разговори с български адвокат по време на международен семинар. В резултат на този контакт адвокатът е изнесъл лекция в германския университет, а съдия Морск е получил покана за среща със студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ евентуално през месец май 2014 г.