Огнеупорно пано с рози посреща на чисто новия терминал 2

Куп козметични гиганти и специализиран бар за бира влизат в специално изградените търговски площи

Специално огнеупорно пано с български рози ще служи за изолация и контрол на открития днес терминал 2 на Бургаското летище.  

Освен това е приложена най-модерната линия за управление на системите за обслужване на пътници и багаж, с пълна интегрираност на отделните системи и електронно измерване и регулиране на процесите.

СНИМКИ ВИЖ ТУК

В новия терминал са разположени големи търговски площи, в което влизат световно известни козметични марки, специализиран бар за бира, кът за деца, място за бързо за хранене и ресторанти. Терминалът е площ от близо 21 000 кв. м., с обширни площи за пристигащи и заминаващи пътници и 31 гишета.

В присътвието на кмета на Бургас – Димитър Николов, областния управител Павел Маринов, дипломати, заместник-министъра на транспорта и цялото ръководтво на "Фрапорт Туин Стар мениджъмнт" днес беше развързана алената панделка на най-модерното инфраструктурно съоръжение в България.

Новият терминал 2, чиято реализация приключи в най-кратки срокове, е на стойност 80 милиона лева – инвестиция на фирмата-концесионер, а по размери и мерки за сигурност си съперничи с големите европейски аеропортове.

Проектът на пистите е на една от големите  британски компании за проектиране в авиацията, а изъплнението беше възложена на турска фирма.

"Това е най-голямата инвестиция, правена на бургаското летище през последните десетилетия и отличен пример за успешно публично-частно партньорство, благодарение на което Бургас вече има красиво и модерно летище, което ще спомогне за развитието на туризма и икономиката в региона и в България", заяви по веме на откриването заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров. 

Кметът Димитър Николов допълни, че откриването на модерната база е най-големият подарък за празника на града. Александър Цинел – председател на надзорния съвет на "Фрапорт" символично предаде ключа за новия терминал на зам. министърът, като израз за доброто сътрудничество между държава и частния бизнес.

Новото съоръжение ще бъде отворено за граждани ден преди Никулден, празника на Бургас с много игри и изненади и за най-малките. Ден след това то ще бъде зона единствено за пасажерите.

За последните 7 години "Фрапорт" е инвестирала около 160 млн. евро в летищната база. До момента летище Бургас е посрещнало 2 450 000 пътници. През зимата обаче все още се изпълняват едва три редовни линии -  Москва, Лондон и София.