Две заповеди за спиране на строеж в Иракли паднаха в съда

Крими

04-12-2013, 18:09

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Да застроим Иракли?

И двете производства са едноинстанционни, т.е. решенията са окончателни

Отменени са две от заповедите на РДНСК-Бургас, с които в началото на годината бе стопирано изграждането на луксозно курортно селище в местността Иракли. Паднала е заповед за спиране на строително-монтажните работи на поземлен имот, собственост на фирма "Емона 2000". С второто решение пък е съборена друга заповед, касаеща същия парцел - тя е за отмяна на строителните книжа, предаде "24 часа".
И двете производства са едноинстанционни, т.е. решенията са окончателни. От това обаче не следва, че фирмата-инвеститор може да възобнови строителните дейности още утре.
До спиране на строителството в Иракли се стигна след избухване на скандала, придобил известност като "Дюни гейт". В края на 2012, началото на 2013 г. природозащитници алармираха, че с багери се заравняват дюни в м. "Кокалу" край Несебър. Това предизвика незабавна реакция, намеса на МРРБ, МОСВ и всички възможни институции. Оказа се, че теренът, който се намира на повече от 500 м от морския бряг е на несебърската фирма "СЛЕ Груп", която го е купила пък от тъста на Боби Михайлов. Започнаха проверки и дела, които още не са приключили. Случаят изостри вниманието към строителството по крайбрежието и буквално дни по-късно еколози попадоха втори сигнал за гражеж близо до брега в Иракли, а интернет се напълни със снимки.
Още тогава стана ясно, че строителството се извършва на мястото на съществуващ от 50-те години детски лагер като имотът е закупен от "Емона 2000" на Добрин Иванов, има внесен и одобрен проект със съответните показатели.
Въпреки че не беше необходимо, тъй като имотът не попада в рамките на защитената зона, изготвих ОВОС, преди да започна строителството, обясни Добрин Иванов. Според него обектът е с изрядни книжа, наложените санции са несправедливи и затова съвсем резонно съдът е отменил заповедите. Той твърди също така, че в рамките на имота е предвидена и пречиствателна станиця.
По проект на мястото на бившия лагер трябва да се появи луксозен курорт от отделни семейни вили - тип бунгала, като повечето от тях са на един етаж. Те са разположени на два отделни парцела. Паднали са заповедите за единия от тях, за другия производството продължава, а има и още две дела, обяснява адвокат Мима Кънева, която представлява в съда Добрин Иванов.
След спирането на строителството през януари т.г. има издадена и принудителна административна мярка от РИОСВ-Бургас - обща за двата имота, който също се атакува по съдебен ред. Срещу "Емона 2000" е наложено и наказателно постановление, което пък се обжалва в Несебърския районен съд.
Не сме се отклонили от параметрите на застрояване, посочени в ОВОС-а, дори на някои места сме под тях, категоричен е инвеститорът. Той засега не планира да води контрадело, въпреки че проектът му ще бъде забавен с повече от година.
Според кадастралните планове имотите се намират в местността "Кладери". В тях название Иракли не съществува. "Емине-Иракли" е защитена зона, но тя заема малка част от цялата местност "Кладери". Според община Несебър за "Кладери" има действащ устройствен план още от 1997 г.