Черпим опит от Лондон за столичното метро

София и Лондон ще си сътрудничат с експертна помощ за метрото по отношение на системите за сигурност, безопасност и транспортна автоматика

За това се разбраха на среща днес кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на Лондонското метро Майк Браун.

Предвижда се и обмяна на опит в областта на системата за таксуване на пътници и нормативната уредба като стандарти на експлоатация.
 На срещата присъстваха и заместник кметовете по транспорт и финанси - Любомир Христов, Дончо Барбалов и изпълнителният директор на столичния „Метрополитен” инж.Стоян Братоев.
 Директорът на Лондонското метро посочи, че има възможности за близко сътрудничество между метрополитените на двете столици.
Кметът Фандъкова каза, че е важно да проучим опита на Лондон като управление, експлоатация, както и дали има допълнителни мерки за безопасност на хората. През последните години благодарение на европейското финансиране имаме възможност да изграждаме метрото бързо, посочи също кметът Фандъкова. Сега темпа на строителството му в София е около 4 километра средно годишно. В сравнение – първите 8 км от метрото са построени за 23 години.
Лондон има метрото от 150 години, а станциите са 283. От тях 68 станции разполагат със съоръжения за достъпност на хора с увреждания. И днес продължава разширението на метрополитена в Лондон и неговото модернизиране.
По думите на Майк Браун в София е направено много по отношение на достъпността.

Утре, 5 декември, г-н Браун ще посети някои от станциите на столичното метро и неговия диспечерски център и ще проведе разговори за обмяна на опит, свързани с експлоатацията и строителството на метрополитена.