Запалиха свещите на Ханука (СНИМКИ)

Председателят на фондация “Качество на живот” д-р Невен Енчев запали свещите на Ханука, заедно с посланика на Израел Н.Пр. Шаул Камиса Раз, главният равин Йосеф Саламон и представители на еврейската общност на тържествена церемония пред Рилон център в Пловдив в сряда вечерта. За пети пореден път на това място се събраха представители на еврейската общност, бизнеса и много пловдивчани. 

“Има две причини да палим свещите тази вечер: Първата е чудото, което направи господ, така че малкото олио в свещника в храма, да стигне не за един, а за всичките осем дни. Втората е това, което направи малката еврейска общност преди 2080 години, побежданайки голямата гръцка армия. Всъщност това, което се е случило преди повече от две хилядолетия, не е по-различно от това, което се случва с еврейския народ през цялата му история. Ханука е празник, който показва на нашите врагове, че няма да успеят да ни унищожат. Ханука е празник на светлината и надеждата”. Това каза в приветствието си посланикът на държавата Израел у нас Н.Пр. Шаул Камиса Раз.

Дипломатът отправи специални благодарности към всички, които работят за приятелството между България и Израел. Един от първите, които той поздрави лично бе инж. Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на Сиенит холдинг и представител на клъстера, който активно развива Тракия икономическа зона, в която има сериозни еврейски инвестиции. Дипломатът отправи специални благодарности за активното партньорство на д-р Невен Енчев и управата на Рилон център.

“Н.Пр. посланика е не само дипломат, но и равин – така говори за Ханука”, с усмивка отбеляза главният равин Йосеф Саламон и раказа една друга история, тази за едно еврейско момче от Русия, преселило се в Америка. Преди да тръгне баща му дал една малка Ханукия и му заръчал на всеки празник да пали свещите, където и да се намира. Това било по времето на войната за независимостта. Главнокомандващ на армията, в която се включило момчето, бил Джордж Вашингтон. Момчето изпълнило заръката на баща си и в продължеиние на 8 дни на Ханука палело свещите, така че враговете да не видят светлината. Една вечер Джордж Вашингтон видял светлината от палатката на войника, влязъл и строго, и изумено попитал: “Какво правиш? Искаш на ни видят враговете ли?”. Момчето отговорило, че това му е заръчано от господ и баща му. И му раказало историята на Ханука. Минала една година. Вечерта, в която момчето отново запалило 8-та свещ, в къщата му влязъл Джордж Вашингтон – вече президент. Носел специален медал за войника, подарък за надеждата, дарена му по време на войната.

Др-р Невен Енчев продължи: “При една от нашите съвместни програми с посолството на Израел, бяхме на посещение при пловдивския митрополит Николай – той разказа с притча от нашата Библия същото послание и завърши с думите: “Когато запалиш едно кандило, не го оставяй под миндера да гори, а го издигни високо, така че светлината да достигне до повече хора”. Той бе категоричен, че в днешното трудно време е нужно хората да се събират, празнуват и си дават надежда повече.

Празникът Ханука води началото си от историята за съпротивата срещу опитите за насилствено елинизиране на еврейския народ и въстанието от 164 година преди новото летоброене. Легендата твърди, че когато бунтовниците се подготвяли за ритуала по осветяването на Храма, успели да намерят само една друза (малко съдче, в което се съхранявало миро) с масло, което щяло да стигне само за един ден. С упование в Словото на Господа, те запалили менората и по чудо маслото не свършило. Светилникът продължил да гори през всичките осем дни на празника.

За евреите истинският смисъл на празника е победата на шепа еврейски бунтовници над най-силната тогавашна армия, завладяла целия Изток.