Деца от Царево посетиха турския град Визе

Туризъм

05-12-2013, 13:57

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Забравени странджански рецепти събират малки кулинари в Царево

Групата посети открития музей до разкопките в Къркларели и археологическия и природо-научен музей

Ученици от Царево, участващи в проект „Хранaтa като взаимно културно наследство в регион Тракия” по програма за трансгранично сътрудничество България – Турция, посетиха градовете Визе и Къкларели.

Те върнаха визитата на своите връстници от Турция, които посетиха Царево на 28.11.2013 година.

Децата от Царево заедно със своите преподаватели бяха посрещнати от кмета на гр.Визе. Домакините им показаха църквата – джамия, наричана „Малката Света София” и тракийската кула над града и им разказаха историята на селището и региона. Учениците разгледаха музея в село Пойралъ, където са изложени предмети от местния бит. След това групата посети открития музей до разкопките в Къркларели и археологическия и природо-научен музей. Те с интерес разгледаха находките, сравнявайки видяното с това, което знаят за своя град, намирайки приликите в историческите артефакти.

Децата опитаха традиционната турска кухня в ресторант, който се намира в истинска воденица, съхранена от минали времена. Те с интерес разгледаха предметите, които са били използвани от местното население и сега част от интериора на заведението.

Опознавайки местните традиции, бит и култура от двете страни на границата, участниците в проекта обогатиха своите знания за региона, спечелиха нови приятели, научиха се да приготвят вкусна домашна храна по традиционни рецепти и разбраха ползите от правилното хранене за здравето на човека.