Етнографският музей към БАН с изложба за Коледа

Изложбата „Коледа в символи и знаци” ще бъде открита 13 декември и ще продължи до края на януари в Института за етнология и фолклористика в Етнографския музей към БАН

„По повод Коледа Етнографският музей към БАН подготвя изложба „Коледа в символи и знаци”, като музеят притежава една уникална колекция от гипсови отливки на обредни хлябове, които са правени в средата на миналия век”.

Това каза главният асистент в Института за етнология и фолклористика в Етнографския музей към БАН Елена Водинчар.

По думите й, тези образци са с интересни шарки върху повърхността си и ще бъдат показани на изложбата. Посетителите ще имат възможност да научат, каква е символиката на всички тези шарки.

Водинчар обясни, че символите по обредните хлябове показват същността на Коледа като празник, същността на Рождество Христово и по какъв начин българинът е сплел тази идея в хлябовете, съобщава агенция „Фокус“.

В навечерието на празника е отразена една друга идея, освен Рождество Христово – идеята за началото на новата аграрна година, като посетителите на изложбата ще могат да видят по какъв начин тази идея е отразена пластиката на гипсовите отливки, подчерта тя.

По обредните хлябове българите изобразяват рало, волове, бъчви за вино, кошари за пчели с тестени топчета и прътчета, които на пръв поглед приличат на йероглифи, каза още Елена Воденичар.