"Подкрепа" зад протестите в Института по розата

Мисия

05-12-2013, 16:28

Снимка:

Институт по розата и етерично-маслените култури

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Институтът по розата вече с директор

Синдикатите настояват за възстановяване на научните работници

Синдикат КТ "Подкрепа" излезе с декларация днес, в която се солидализират с протестите в Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък.

Публикуваме текста без редакторска намеса:

"Употребата на полицейска сила срещу целия персонал на института, протестиращ повече от месец срещу последователните опити за безумни назначения на директори - угробилия института проф. Недков и пенсионерката със съмнителна биография от предишното й директорстване в Садово, е проява на насилие срещу пазителите на един от символите на България - българската роза. Дори едновременната заявка за напускане на института в знак на протест от научните работници и последващото им напускане не спря управляващите да се опитват да наложат своите кадри на работещите в института. А научните работници и останалата част от персонала знаят защо се борят. Защото само за 9 месеца под управлението на доц. Ковачева те с общи усилия значително подобриха състоянието и реномето на института, пуснаха дестилерията и възстановиха насажденията.

Настояваме ръководството на Селскостопанска академия и Министерството на земеделието да прекратят кадровите експерименти с Института по розата, да възстановят на работа научните работници и да се вслушат в гражданската позиция на работещите в института.

Призоваваме всички българи, цялата научна и синдикална общност да се солидаризират и подкрепят справедливите протести на работещите в Института по розата в Казанлък - емблема на България, за да продължим повече от стогодишната му история."