С песни и танци откриха обновената градинка „Пингвините“

Мисия

05-12-2013, 16:47

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

StarzagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Благоустрояват градинката "Пингвините"

Откриват градинката на "Пингвините"

С детски празник днес бе открита изцяло реконструрираната и обновена градинка „Пингвините“- любимо място за поколения старозагорци в центъра на града.

Стойността на проекта „Паркоустрояване и благоустрояване на градината при църква „Св. Николай", чието изпълнение започна през август  2013 година, е 185 000 лв.
„Реконструкцията на градината е по личната инициатива на кмета Живко Тодоров и е подарък за настъпващите Коледно-новогодишни празници. Уверявам ви, че и през 2014 година ще продължим с подобряването на градската среда и инфраструктурата, а Стара Загора ще става все по-красив град", каза при откриването зам.-кметът Янчо Калоянов. Проектът е дело на ландшафтен архитект Бистра Ангелова и арх. Виктория Грозева.
„Радостен съм, че реставрирайки тази култова градинка „Пингвините", създаваме радост за всички граждани на Стара Загора“, заяви изпълнителният директор на Пи Ес Ай инж. Латьо Латев.
Подходящо настроение за идващите Рождественски празници създадоха Коледните песни в изпълнение на Детска музикално-танцова формация „Маргаритки”.
Малки и големи бяха въвлечени във „Фолклорна магия”, представена от талантливите кукленици на Държавен куклен театър Стара Загора.
Детска формация за латиноамерикански танци  с ръководител Цвета Владева при Общински детски център завъртя всички в „Танца на пингвините“ край шадравана с двете емблематични фигурки.
Основните алеи и функционални зони на градината са запазени, покрити с цветни настилки. Питейното фонтанче е подновено, а шадраванът с фигурата на двата пингвина е облицован с естествени каменни плочи, снабден с циркулационна помпа и 4-часова филтрация на водата, която се връща обратно пречистена и обеззаразена. Дюзата на фонтана създава висока разпенена струя, с изключителен визуален ефект, особено през вечерните часове на денонощието, когато е осветена. Ефектно осветен през нощта е и целият парк.
За поддържане на зеленината е изградена автоматична поливна система. Реализираният проект отговаря на изискванията за достъпна архитектурна среда и осигурява ново разположение и рехабилитация на павилионите за цветя за по-доброто им експониране и поглед към градината.