Фитнес на работа - вижте как

Без чудеса, но с достатъчен ефект за работоспособността и настроението

Недостатъчното движение е една от причините за появата на наднормено тегло и намаляване на работоспособността.

Редовни тренировки в спортната зала и пешеходни разходки не всеки или поне невинаги може да си позволи. Много по-лесно е да се правят упражнения на работното място.

Целият комплекс от упражнения, предложен по-долу отнема около половин час. Изходното положение е седнало.

Огледало на душата

За профилактика на късогледството можете да направите следното: облегнете се на гърба на стола, вдишайте дълбоко въздух, а после наведете главата напред и издишайте. Поставете ръцете на кръста, обърнете главата надясно, погледнете десния си лакът, а след това погледнете наляво и погледнете левия. Накрая вдигнете очи към тавана и без да обръщате глава, огледайте всичко по посока на часовниковата стрелка (мигайки интензивно), като свивате и отпускате вежди. Еднократното изпълнение на този комплекс отнема около 4 минути. Повторете го 5-6 пъти.

Пигмалион

Ако искате да имате очертан овал на лицето и стегнати мускули на шията, ето ви необходимата рецепта.

В седнало положение изправете гърба и поставете стъпалата върху пода. Плавно отдалечете колкото можете повече главата назад, докато не почувствате напрежение в брадичката. Останете в това положение 10 секунди, след това отпуснете глава и се постарайте да приближете брадичката си съм гърдите. Повторете това упражнение най-малко 20 пъти.

За ръцете

Поставете лактите върху масата като за молитва (пръстите трябва да бъдат максимално разтворени). Между двете китки трябва да остане пространство, наподобяващо мида. Съединявайте дланите като че ли искате да затиснете нещо с тях и отново ги разделяйте (20 пъти, докато усетите напрежение в мускулите).

В седнало положение вдигнете ръцете и ги протегнете настрани на нивото на раменете. Наведете се в различните страни, после опънете ръцете нагоре и ги задръжте така поне 10 секунди. Повторете упражнението 8-10 пъти. Отпуснете ръцете до тялото, след което направете 10 кръга с раменете напред и 10 кръга с раменете назад.

Седнете без да се облягате. Отдалечете стъпалата от пода и се опитайте силно да стегнете корема си. Задръжте напрегнатото положение 15-ина секунди. Повторете това 10-15 пъти.

Мърдайте с крака

Поставете стъпалата на пода на ширината на раменете. Поставете длани от вътрешната страна на коленете и започнете да ги натискате, като че ли краката ви са вратата на заседнал асансьор, който трябва да се раздвижи. Упражнението се повтаря минимум 15 пъти.

Поставете стъпалата на пода и започнете последователно да повдигате крака, стараейки се да насочите пръстите към себе си и да вдигнете изправения крак над стола. Ако имате сили, опитайте се да вдигнете и да изправите и двата крака едновременно.

Опрете с пети пода, а след това повдигнете пръстите нагоре като оставите петите залепени за пода. Това ежедневно упражнение може да ви предпази от варикоза.

Половин час преди края на работния ден

За десерт най-пикантните упражнения. За жените не е тайна, че интензивността на сексуалното разтоварване зависи от способността да се контролират т.е. напрягат или отпускат мускулите на влагалището. За да се повиши тонуса на влагалището съществуват т.нар. упражнения на Кегел, които могат да се правят на работното място без да се привлича вниманието на околните. Напрегнете мускулите като че ли искате да спрете уринирането, бавно пребройте до три и се отпуснете. Медиците препоръчват тренировката да започне с 10 свивания и да се повтаря по 5 пъти дневно. Всяка седмица се добавят по 5 повторения (докато се стигне до 30).

Двигател на прогреса

Загревките на работното място водят до повишаване на работоспособността за сметка на кратковременните почивки, превключване от една дейност на друга и засилване на кръвотока. Освен това от гледна точка на отслабването е много полезно да натоварвате мускулите си през деня. Всички описани упражнения целенасочено и постоянно ускоряват метаболизма и заставят вашия организъм по-бързо да изгаря калориите.

Не очаквайте фантастични резултати от този “работен фитнес”, но неговото редовно изпълнение ще подобри тонуса на мускулите, ще повдигне контурите на фигурата и най-важното – ще повиши настроението ви.

Източник: здраве.bg