Зрение без рамки

Ужасът - как ще нося очила!

Очите са най-изразителният орган. Те са огледалото на човешката душа.

Възприемаме света чрез тях.

Все повече хора имат проблеми със зрението и не виждат без корекция.

Тогава идват на помощ контактните лещи. Те не се изпотяват, докато пием топли напитки, не ограничават периферното зрение. С тях слизаме безпроблемно по стълбите и най-важното – не се чувстваме различни от останалите и нашият проблем не се забелязва.

Важно е обаче, за да не стане «мързеливо» окото, да се редуват лещи и очила.

Понякога децата са безмилостно жестоки и не спират да се подиграват на носещите очила.

Затова за предпочитане са лещите – безцветни или цветни.

В страните от ЕС няма разлика в диоптъра между лещи и очила.  

Българските учени оспорват правилото и у нас практиката е докторите да препоръчват лещи с диоптър 0.25 по-малко от изписания, тъй като се поставят директно в окото.

Абсурдът е, че честичко офталмолозите сами решават да препоръчат на един и същи човек разлика между двете около 1 диоптър.

Психолозите твърдят, че от 7 до 16 години децата придобиват нови навици. Проблем е, ако по това време се наложи да носят очила. Те свикват с външния си вид и не могат да възприемат нетолерантните епитети, отправени към тях.

Тогава слагат прилежно в чантата калъфът с очилата, но си остава там и не ги носят. Следват грешно преписани задачи, намаляване на успеха. Диоптърът се увеличава, проблемът е комплексен – следствие от социалните отношения и чувствителността на подрастващите, гледането като социален контакт.

Няма възрастови ограничения за носенето на лещи, но са нужни хигиенни навици.

Не можем да носим една дреха месец без да я изперем, така е и с лещите – почистваме ги в специален разтвор. Съхраняват се след като ги свалите в контейнер със специален разтвор, който се сменя всеки ден и струва около 32 лв. –  достатъчен е за употреба за около 3, 4 месеца.

Силиконовите лещи струват около 30 лв. Цветните – от 60 до 100.  цената им зависи от срока на годност и вида им. Има специални лещи за спортисти, за плувци – еднодневни. Всяка намокрена леща с вода трябва да бъде изхвърлена, за да се избегнат бактериални инфекции. Може да се спи с контактни лещи, ако имат виока кислородопропускливост и високо водно съдържание.

Високо е: от 75 до 80%; средно – 55 – 60%; ниско - 38-45%.

Ако сте с големи очи – вземете с по-висок диаметър, ако сте с изпъкнали – попитайте за кривината.

За астигматизъм също има лещи. Гледайте срокът на годност. Не ги носете повече от 16 часа. Меките се възприемат по-лесно; твърди се използват при очни патологии и са по-евтини (сменят се на 1, 2 год. се сменят и се поддържат лесно).

Не могат да използват лещи хора с ендокринни заболявания, диабет, ако имат сух синдром.

Цветните лещи не са вредни, но с тях се вижда малко по-ограничено.

Ако имате големи очи и носите цветни лещи, може да не се чувствате комфортно със слънчеви очила, тъй като зеницата се разширява.

До диоптър 8 може да бъде направена и операция с цел корекция на зрението...