Роми стават арийци заради турски филм

Статистите ще получават по 30 лева хонорар на ден

Котел се стяга за кастинг, изрусяване и шоково отслабване. Днес турска компания ще наеме 200 статисти за заснемането на любовната драма "Две сърца в едно". Това съобщи секретарят на читалището Мария Райчева.

Снимките ще бъдат направени край село Жеравна. А статистите ще получават по 30 лева хонорар на ден. Това са много добри пари за балканското градче, което страда от хронична безработица и е сред местата с най-нисък индекс на човешко развитие. 

Артистичната треска е залюляла и млади, и стари, и заети, и безработни. Няма изискване за образователен ценз, нито за възраст. Ще се наемат всякакви хора - от бебета до старци. Подобна филмова еуфория Котел не помни. Но приповдигнатото настроение е вгорчено заради особеностите на сюжета на филма. Действието се развива през Втората световна война в казахско село. 

"А това е голям проблем, защото изискването на компанията е част от статистите да са млади руси мъже. Те ще играят руски и немски офицери, истински арийци", обясни Мария Райчева. "Откъде да намерим руси младежи!? Ами то тук никога не е имало и няма да има. Имаме много роми. Пък и всички останали сме си мургави", коментираха в Котел. В ромския квартал вече започнали да купуват препарати за изрусяване и кремове за избелване на тена. 

Но русата драма не е единствената. Друго условие на кастинга е статистите да са "слаби жени и слаби мъже с мустаци и бради". Това ще са статистите, които ще представляват местното население, изстрадало от войната. "Как да отслабнат хората за едно денонощие? Повечето жени на средна възраст са си закръглени", коментираха още котленци.

 Една от местните организаторки дори сподели, че й разрешили да вкара в списъка на статистите свои хора. Но нямало да се възползва, защото всичките й приятелки били пълнички. Засега най-сигурен е успехът на младежите и девойките от Националното училище по фолклорни изкуства, ако ги допуснат до участие. И те не били русички, но пък всички са стройни.

Снимачният екип на турската любовна лента пребивава в Жеравна от двайсетина дни, съобщи кметът Иван Димитров. Екипът подарил на общината скъп и много необходим инструмент - резачка за храсти. Сега в Жеравна се надяват турците да им дарят и малък снегорин. 

Треска за статисти имаше и преди години когато американските военни започнаха да провеждат обучения на полигона "Ново село". Тогава в друго котленско село - Мокрен, също имаше кастинг. Роми работиха цяло лято като живи манекени-терористи в учението.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен