Кастинг за турски филм: Не се намериха "арийци" в Котел

Бургас Лайф

08-12-2013, 06:28

Снимка:

Труд

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Роми стават арийци заради турски филм

Все още не е ясно какъв ще е изборът на снимачния екип, тъй като 99% от явилите се бяха брюнети

Поне по трима души се конкурираха за едно място от обявените 200 за статисти в новия турски филм за Втората световна война, чиито снимки започват в котленското село Жеравна.
Това е равносметката от проведените кастинги в Жеравна, Котел и Сливен. Ентусиазмът беше огромен, а резултатът - плачевен, пише в. "Труд".


Все още не е ясно какъв ще е изборът на снимачния екип, тъй като 99% от явилите се бяха брюнети. А екипът търси предимно руси и светли хора, които да изпълняват ролите на германски и руски офицери и на част от местното население в казахско село.
Хората от журито бяха унили от липсата на избор на физиономии и отказаха да коментират къде ще търсят руси хора за драмата “Две сърца в едно”.


“Еее! Те не гледат ли телевизия? Русите между  нас ги изнесоха в Гърция Да дадат перуки!”, коментира с черен хумор ситуацията ром на средна възраст от Котел. Нямаше и голям избор измежду търсените от кинаджиите слаби жени на средна възраст.


Кастингът на 5 декември вечерта в последния момент бе преместен от читалището в хотел в края на балканското градче. Кандидатите започнаха да пристигат часове преди началото. Сред първите се яви и младо хубаво момиче от ромски произход с изрусени дълги коси. Но то се шмугна набързо в хотела от притеснение.


Имаше много младежи, малко пенсионери и малко деца, повечето роми. Те пристигаха на групи. Въпреки шеговитите коментари за “новите арийци”, кандидатите приличаха повече на участници в тъжно дефиле на безработицата.


“Напливът е голям единствено и само заради хонорара от 30 лева на ден. Тук по официални данни 30 на сто от хората са без работа. Аз например съм на 59 години, също нямам работа, не получавам и помощи. Имам близки, които се грижат за мен, но това не може да продължава вечно”, заяви Иван Мирчев, бивш театрал самодеец.


“Не знаем какви са тези изисквания за русите коси, но ние тука сме си повечето роми”, отсече 30-годишният Ангел. Той и приятелят му Величко се надяваха със спечелените пари за 4-дневните снимки да купят подаръци за Коледа на децата си.


“През зимата е мъка, но лятото ходим по морето на работа в хотелите и заведенията”, обясни Величко. За разлика от тях, Милко бе довел семейството си за колективно представяне
Той, съпругата му Цанка и двете им дъщери - 4-годишната Радка и 2-годишната Павиана, застанаха кротко на опашката в студа. “Ние имаме законен брак”, подчерта Милко, надявайки се това да му осигури някакво предимство.


И призна, че с жена си също нямат работа, той изкарвал понякога на частно по 10-20 лева и едва оцелявали с помощта на родителите си. “Все пак, идваме тук и заради емоциите”, каза съпругата.


На всички кандидати бяха направени снимки, те попълниха формуляри с личните си данни и мерки и ще чакат одобрение. По време на кастинга се наложи да бъдат отпечатани нови 150 формуляра, защото не стигнаха.


Снимките все още не са започнали, чакат се товарните камиони с дрехите и друг инвентар. В Жеравна се тревожат, че зимата е много люта, кадрите ще са в полето и в центъра, духа леден вятър, има сняг. А работният ден на статистите ще е по 12 часа.