Алжирци потрошиха дома за настаняване в Любимец

Инцидентът е станал миналата събота около 19 ч. на втория етаж в дома

Група алжирци са се вдигнали на бунт и са потрошили дома за временно настаняване на чужденци в Любимец. Опитали са се да избягат през прозорците, като са направили въжета от чаршафите. За потушаването на напрежението силите на реда са използвали сила и палки. Има пострадали чужденци и двама униформени служители.
Инцидентът е станал миналата събота около 19 ч. на втория етаж в дома, когато група от 120 алжирци от общо 460 обитатели отказали да се хранят. Причината да обявят гладна стачка е, че не желаели да стоят затворени в дома, а искали да са на свобода. Опитали се да попречат на останалите чужденци да вечерят. Тогава полицаите, които били там, направили кордон на останалите, за да стигнат до столовата. Междувременно трима от алжирците, които били по-агресивни, организирали останалите на бунт. Те отказали да изпълнят разпорежданията на полицаите и затова били отведени в стая.

Останалите чужденци започнали масово да обиждат униформените служители, другите обитатели на дома и да блъскат по металните шкафове и леглата на стаите, в които били затворени.
По това време в дома имало 11 полицаи. За да се овладее ситуацията, се наложило да извикат около 30 униформени, които почивали в този ден. Бунтът се разраснал и на втория етаж алжирците започнали да трошат стъклата и да къртят металните решетки на вратите. Имало опасност безредиците да обхванат и останалите етажи, защото и оттам обитателите започнали да викат и да скандират. Заради това се наложило използването на сила и помощни средства, за да се овладее ситуацията. Те били в границите на допустимото, увери вчера Йотко Андреев. Така в рамките на 10 минути, около 22 ч., полицаите успели да се справят с положението и конфликтът бил потушен.
Докато били вътре в помещението, алжирците са започнали да правят въжета от чаршафите и да се опитват да се измъкнат през прозорците. Това не се е случило, тъй като не успели да изкъртят решетките, каза  Андреев.

След това петима чужденци се оплакали, че са пострадали, и с Бърза помощ били откарани в болницата в Хасково. Голяма част нараняванията са заради мелето, предизвикано от чужденците, сбиванията между самите тях и намесата на полицаите при овладяване на ситуацията. Всичко това става при безредици. Двама полицаи са с охлузвания от хвърлена по тях части от мазилка.

Представители на посолството на Алжир са се срещнали с 20 души, сред които и петимата пострадали във вторник. Разпоредена е проверка от вътрешния министър Цветлин Йовчев. Уточнява се и какъв е размерът на нанесените от чужденците щети.