Един милион демонстранти срещу правителството в Украйна

Украинската опозиция се надява днес да мобилизира повече от милион демонстриращи

Украинската опозиция, обявяваща се за европейска интеграция на Украйна, се надява да мобилизира днес повече от един милион демонстранти срещу правителството и отказа му от асоцииране с Евросъюза за сметка на сближаване с Русия, предават световните агенции.

Отказът на украинското правителство да подпише в края на ноември споразумението за асоцииране с ЕС, за което преговаряше от три години, и насилието, упражнено срещу участниците в протестите, хвърлиха 46-милионната Украйна в най-сериозната политическа криза след Оранжевата революция през 2004 г.

Опозицията призова гражданите да се съберат на голяма демонстрация днес по обяд на площад "Независимост" в Киев.

Трябва да сме повече от милион и ще принудим президента Янукович да изпълни нашите условия, заяви един от водачите на опозицията и лидер на партията УДАР Виталий Кличко. Нашето бъдеще зависи от самите нас, подчерта той.

Опозицията иска провеждането на предсрочни избори – президентски и парламентарни – и наказание на отговорните за полицейското насилие на 30 ноември, както и освобождаване на задържаните под стража по обвинение в подклаждане на безредици, които според нея са невинни.