Камено с 6 привлечени европроекта за милиони

Ремонт на улици и училища сред основните дейности, на които администрацията набляга

Шест проекта е реализарала администрацията на община Камено за 2013 г.

Дейностите по част от инициативите вече са приключили, а други са в процес на изпълнение. Един от проектите по ОП "Регионално развитие" е ремонт на уличната мрежа. Дейностите по него са в размер на 3,4 млн. лева, от които 5% са собствено участие на общината. Работата по проекта приключи през октомври. В Камено се подобри инфраструктурата, като бяха ремонтирани някои от основните улици и тротоарите в града. Освен това се взеха мерки за повишаване на екологичните условия в населеното място. Облагородени бяха и основните зони за отдих, като на места беше подменено озеленяването.

Общината започна реализацията и на още един проект за подобряване на енергийната ефективност в образователните заведения на стойност 1,6 млн. лева. Собственото финансиране е в размер на 15%. Проектът ще бъде финализиран през март 2015 г., като за този период ще се повиши енергийната ефективност в шест обекта от образователната инфраструктура в общината.

„Социално включване на уязвими групи в община Камено” е името на проект, реализиран по ОП „Социално включване”. Финансовата рамка на инициативата е 785 949,00 лева, а парите отделени от бюджета на Камено са 6.2% от тази сума. Основните дейности по проекта бяха свързани с преустройство и разширяване на сградата на ЦДГ „Детелина” с.Русокастро,  оборудване на кабинети за мултисекторни услуги и кабинети за здравна грижа в ЦДГ „Слънце” гр. Камено, ЦДГ „Детелина” с. Русокастро и ЦДГ с. в Трояново и т.н.

По ОП „Развитие на човешките ресурси” Община Камено е реализирала проект „Отново на училище – реинтеграция на отпаднали ученици в образователната система в община Камено”. Финансирането е 100%, а отпуснатите средства са в размер на 127 386,81 лева. Благодарение на дейностите по проекта в класните стаи се завърнаха 40 деца, отпаднали от образователната система.

„Оптимизиране на структурата и функциите на община Камено” е името на проект, реализиран по ОП „Административен капацитет”. Финансовата рамка на тази инициатива е в размер на 86 247,98 лева, а целта е обучение на служителите в общинска администрация Камено за прилагане на оптимизирани правила и процедури.

По същата Оперативна програма Камено реализира и още един проект - „Подобряване на процеса на създаване и изпълнение на политики от община Камено”. Той е в размер на 77 691,77 лева и ще бъде завършен през юли 2014 г. Целта ми е да се подобри процесът на създаване и изпълнение на политики от Общината. 

Освен като бенефициент Община Камено реализира и няколко партньорски проекта. Сред тях са „Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа” по ОП „Регионално развитие“ и „Подкрепа за достоен живот” по ОП „Развитие на човешките ресурси”.