Избрани Новини
Любов и шоколад
09-12-2013, 17:17
Автор:Румяна Димитрова
Още по Темата:24 часа: На етикета ще пише какво ядем
Шоколад за отслабване! Защо пък не?!
Как да разпознаем истинския
Понякога един малък жест може да зарадва човек, на когото държите. Това е и начин да кажеш благодаря или обичам те. Всичко, от което се нуждаете е любов, но и малко шоколад няма да навреди.
"Издръжливост е да разчупиш парче шоколад на четири в ръцете си и след това да изядеш само едно парче от него", особено, ако е истински на вкус.
Предстоят много хубави декемврийски празници, но какво е един празник без грам шоколад, без кутия бонбони...В България се цени най-много млечният шоколади
Какаовото съдържание в натуралния шоколад трябва да бъде най-малко 60%. За млечният цифрата е 30%. Имайте предвид, че 70% какаово съдържание в накакъв случай не означава идеален продукт – всичко зависи от оригиналните съставкии и процеса на приготвяне.
• В съдържанието на перфектият шоколад не трябва има „Е“-та, консерванти и друга мазнина, освен какаово масло
• Цветът на шоколада трябва да е тъмномахагонов и еднакъв навсякъде. Черният цвят не означава, че е идеален – напротив по-скоро зърната са били препечени.
• Повърхостта на шоколада трявба да е гладка, без шупли, мехурчета, резки или ивици
• Ароматът, който трябва се усеща в момента на поставяне в устата трявба да се възртиема леко, без да е наситен. Липсата на аромат предполага липса на вкус. Ухание на изгоряло, на лекарство или някакъв химикал означава че не е истински
• При докосване повърхноста трябва да се усеща кппринена, да не лепне и почти веднага да започне да се топи от топлината на пръстите.
• При разчупване всяко парче трявба да издава отчетлив и чист звука, като при кратко изщракване
• Вкусовите рецептори на човека са в началото на езика му. Това означава че вкусът на шоколада трябва да се усеща при първото докосване от езика.
• Шоколадът трябва да започне разтапянето си в момента, в който попадне в устата. Обратното означава лошо качество.
• Консистенцията, която изпълва устата трябва да е гладка и маслена, лесно превръщаща се в кремообразна течност, която изпълва устата експлозия от аромати. Не трявба да се усеща зърнеста или лепкава. При наличие на восъчен вкус вероятността да шоколада да не е истински е голяма
• Послевкусът да трае от няколко до 45 минути (при най-добрите шоколади) и в накакъв случай не бъде прекалено интензивен
Топ Новини