Експерти: 200 хил. пчелни семейства ще загинат тази зима

Мисия Бургас

10-12-2013, 06:11

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пчелари от Царево излизат на протест

От бранша готвят протести

През януари 2014 година ще се проведе Национална конференция на производителите на мед в Пловдив. Целта е пчеларите да се обединят, каза пред „Фокус” Манол Тодоров, производител на манов мед в Царево.
Той заяви още, че след срещата пчеларите отново ще излязат на протест. „Всички съюзи и асоциации ще си останат, но искаме да бъдем обединени, като излъчим хора, които да ни представят пред институциите, тъй като всички председатели на т.нар. съюзи и асоциации тормозят Министерството на земеделието и храните в смисъл, че всеки ходи и иска нещо, без да бъде съгласувано. Смятам, че конференцията в Пловдив ще допринесе за обединяването на пчеларите, защото просто няма накъде”, заяви още Тодоров.
Той добави, че производителите на мед нямат финансиране през новия програмен период 2014-2020 година.” Много се спекулира с националната програма за пчеларство. Действително има такава програма, която оказва положително въздействие върху пчеларите, но това е програма с много малък финансов ресурс в размер на 4,5 милиона лева. Липсата на финансиране от страна на България и ЕС и по-специално на нашата държава се дължи на факта, че няма реално кой да ни защити интересите. По програма „Деминимис” дадоха на всички пари, а на нас не дадоха нито стотинка, макар че това беше единственият шанс да подпомогнат този бранш. Смъртността на пчелите от 10% вече е преминала. Сигурен съм, че през тази зима около 200 хил. пчелни семейства ще загинат. Поддържам връзка с колегите от цялата страна и вече има много висока смъртност.
Един милиард лева в момента се раздават в аграрния сектор, а за пчеларите- нищо. 15 милиарда лева ще има в аграрния сектор през новия програмен период и за нас пак нищо. Интересното е, че само розопроизводителите и пчеларите не са финансирани. Надявам се, че най-после да се разбере, че този сектор се нуждае спешно от финансиране. Няма да има субсидия за пчелно семейство, няма да има субсидия, обвързана с производството в животновъдството до 13%, както е решението на ЕС.

Малките земеделски стопанства са обвързани със земя, а пчеларите на практика нямат земя. От където и да погледнете проблемите остават висящи. Пари могат да получат само регистрирани земеделски производители на пчелно семейство.
По-голямата част са регистрирани по закона за пчеларство. Преди две години, когато ни дадоха по 12 лева на пчелно семейство, тези хора не получиха пари. Министърът на земеделието и храните е информиран за нашите проблеми и се надявам, макар и по 20 лева през ранната пролет ще ни помогнат да изкараме пчелните семейства от зимата. Според мен един пчелар трябва да получава толкова, колкото получава един животновъд за една овца”, каза още Тодоров.
През първата десетдневка на февруари в Плевен ще има експоизложение на мед.