Фотоалбум от 130 страници пази историята на Бургас и Къркларели

Уникалната колекция е събирана в продължение на година

Фотоалбум от 130 страници "Спомени от миналото, богатство за бъдещето" пази историята на знакови сгради в Бургаска област и Къркларели, Турция.

Уникалната колекция е събирана в продължение на година от доброволци, институции и съмишленици на идеята, осъществена в рамките на проект "Погледни в бъдещето, запази наследството".

СНИМКИ ВИЖ ТУК

Всички, които проявяват интерес, ще могат да разгледат албума в Регионалната библиотека в Бургас, както и в Държавния архив.

"Концепцията, по която албумът е създаден, показва развитието на емблематични обекти за двата региона през годините. Показани са сгради, от които за жалост са останали само архивни фотографии. Читателят може да види и такива, които и днес красят облика на града с изящната си старинна архитектура. Има разбира се и представени сгради с архитектура съдържаща  елементи от миналото, но реновирани в духа на съвремието", обясниха от екипа по проекта.

Стойността на проекта възлиза на 149 240 евро, а партньор по него е Дирекция "Култура и туризъм" в Къркларели, Турция. В рамките на полученото финансиране са изработени проекти за реставрация за 7 сгради държавна собственост, намиращи се в централната част на град Бургас, както и 5 инвестиционни проекта за сгради с архитектурна стойност на територията на област Къркларели.

Идентифицирани са и над 20 нови проектни предложения по време на проведен семинар в Къкларели, с участието на общинските администрации, читалища, музеи, културоведи, археолози и експерти. Създадена е "мрежа от експерти", която по същността си представлява база данни, която да послужи за бъдещи дейности свързани с опазването на културното наследство.

"Приключва един успешен проект, който оставя след себе си реални резултати и възможности за бъдещи проекти. Ще търсим начини за финансиране, с което да започнем възстановяване на сградите",  каза заместник областният управител Юсеин Мехмед.