Преподаватели и учени - готови на гражданско неподчинение в името на оставката на кабинета "Орешарски"

Протестиращите преподаватели и учени от БАН оградиха парламента с книги

Преподавателите заявяват категоричната си подкрепа за студентите и разясняват защо настояват за оставката на правителството: заради прогонването на младите от страната, заради погазването на гражданските свободи от полицията по време на протестите. Те подчертават, че са готови на гражданско неподчинение.
Полицаите са пред загражденията около сградата на НС.
Пълният текст от обръщението на преподавателите се разпространява във Фейсбук. Ето част от него:


Свидетели сме, че отношението на властта към гражданите се заключава в пълното неглижиране на продължаващите вече 6 месеца протести. Гражданите се възприемат като обект на властата – те са пречка, тълпа, административта тежест, финансово браме, в най-добрия слувай – електорат. Днешните управляващи са нълъно загубили връзка с реалността и почва под краката си; забравили са, че властта има смисъл единствено доколкото осъществява само-управлението на общността. Но вместо гражданска общност, днес, 24 години след началото на прехода, все още сме свидетели на уродливите стуктури и практики на властта.


Ние, университетските преподаватели сме убедени, че правителството на Пламен Орешарски е негодно да управлява едно демократично общество.