Кралство Бутан стъпва в Казанлък с филмa на Илиян Дончев

Животът

11-12-2013, 15:33

Снимка:

Община Казанлък

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

За 60 мин към Кралство Бутан

На 17 декември 2013 г. от 17.30 часа в залата на Културно-информационния център на ул. „Искра“ 4 казанлъчани ще могат да се докоснат до магията на едно от Забранените кралства.

Документалният филм „Кралство Бутан” на известния казанлъчанин Илиян Дончев ще представи уникалната култура и екзотиката на Хималаите, които той е заснел по време на своята експедиция в Бутан, Сиким, Мустанг и Непал. Филмът е четирилогия, като първата част е посветена на Бутан. Един от най-известните режисьори в българското документално кино Елена Димитрова казва за филма и неговия автор, който едновременно е и продуцент, сценарист, режисьор и оператор на лентата: „Благодарна съм на съдбата, че ме срещна с един човек, за когото опознаването на света, силните усещания в живота, дързостта да се разчита само на собствените сили е както предизвикателство, така и призвание. Това е Илиян Дончев. Когато изгледах част от материала, останах не възхитена, не учудена, не! Това е обикновено казано. Останах… радостна. Радостта ми идваше от факта, че един българин, един казанлъчанин, един човек, израснал в Долината на розите, е дръзнал да се отправи не къде да е, а към Хималаите и да „покори” т.нар. „Забранени кралства”- Бутан, Сиким, Мустанг и Непал.“
Освен от киното, Илиян Дончев от дълги години е заинтригуван от фотографията. Има няколко фотографски изложби със запомнящи се кадри от Африка и Индия.Затова освен филма за далечния и непознат Бутан, на 17 декември вечерта авторът ще представи пред своите съграждани и изложбата си „Индия – храмове и поклон“.