Инспектори влязоха в "Бургаски корабостроителници" с полиция

Новите собственици връчвали заповедите за съкращение с 30 души въоръжена охрана

Инспектори от бюрото по труда са влезли на проверка в "Бургаски корабостроителници" с намесата на полиция, тъй като първоначално охраната не допуснала проверяващите до завода.

Инспекторите обаче не са намерили никого там, понеже корабостроителницата не работела.

Очаква се в рамките на деня проверяващите да представят доклад, след което ще се реши как да се процедира в случая.

Връчвали заповедите за съкращение с 30 души въоръжена охрана

Новите собственици на кораборемонтния завод са връчвали заповедите за съкращение на работещите с въоръжена охрана от около 30 души, предаде радио "Фокус" .

Това обяснил при разговор с обществения посредник Таню Атанасов бившият търговски директор на завода Веселин Кабов.

Думите му потвърди и един от дългогодишните корабни механици в завода Атанас Димитров, който каза, че охранителите са имали пистолети.

"Като дойдоха тези господа, те дойдоха с 30 човека допълнително охрана. Докато се връчваха заповедите двама седяха в кабинета на секретарката. Двама пред вратата му. Трима се разхождаха по стълбището. Това е обидно. В понеделник, когато голяма част от служителите и работниците трябваше да влязат и да си получат документите охраната, не ги пускаше, защото вече сме никои.

След като влязоха абсолютно всички, започнаха да записват всички в една книга на портала с ЕГН и лична карта, за да могат да се оформят документите, а след това се проверяваше основно багажа на всеки - какво изнася, а той всеки си изнася мръсните дрехи. Като нов собственик е нормално всеки да си милее за имуществото си, но направи много лошо впечатление на хората. Едно, че ги изгониха, и второ, то към затворниците няма такова отношение", каза Кабов.  Около 150 са работниците в корабсторителницата. Нито един от тях не е отказал да разпише заповедта за съкращение.

Уволнените работници установили, че трудовият им стаж не отговаря на осигурителния

Работниците установили, че в трудовите им книжки е записано, че трудовият стаж не отговаря на осигурителния. Това е установил за себе си и Атанас Димитров, който работел като корабен механик в завода от 32 години.

След като отишъл в НОИ- Бургас, за да се регистрира, оттам го върнали, като му заявили да отиде след 6-и януари 2014 година, но и той не разбрал защо.

Според общественият посредник трудовият стаж не отговаря на осигурителния, защото през периода, през който са работели, не са им плащани социални осигуровки.

"Моят съвет е да отидат в НОИ и да си направят разпечатки и да видят за какъв период какви задължения има работодателят по изплащане на социалните осигуровки. Другият вариант е работниците да са работили по осем часа, но да са осигурявани на четири.

Никой от работниците обаче не сподели, че заповедите им са били трансформирани от осем на четиричасов работен ден", каза общественият посредник.