Парламентът със застраховка срещу протести

Михаил Миков е обявил обществена поръчка, с която търси застраховател за имуществото на НС

 За първи път Народното събрание се предпазва от стачки, граждански вълнения, бунтове, размирици и злоумишлени действия.

Председателят на НС Михаил Миков е обявил обществена поръчка, с която търси застраховател за имуществото на парламента - в случай, че бъде повредено умишлено по време на протестите, съобщават бТВ.

„Вие знаете, че парламентът е разрушаван многократно. По- добре да се застрахова и да платят застрахователите, отколкото данъкоплатците”, аргументира се Миков.

Досега НС се е застраховало срещу стандартните рискове - сега обаче в списъка е включен и умишлен палеж.

Според представители на застрахователни компании не е първи случай, когато се покрива подобни рискове. Това били практика да мисиите на България в чужбина, като се покриват дори случаи на война и тероризъм. Досега Народното събрание се е застраховало срещу стандартните рискове - сега обаче в списъка е включен и умишлен палеж.

„Според мен звучи малко екзотично. Очевидно, че се взимат всички мерки, за да бъде непоклатимо това правителство. И този парламент да оцелее възможно най-дълго”, коментира пред Нова телевизия Димитър Главчев, зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Сградата на площад "Народно събрание", както и тази на площад "Независимост", са оценени на 65 милиона лева. Заедно с депутатските апартаменти и гаража на Народното събрание, общата стойност на застрахованото имущество е 93 милиона лева.