Проучват занаятите в Бургаско по европроект

Мисия Бургас

12-12-2013, 15:24

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 500 показват обичаи, занаяти и танци на фестивал в Карнобат

Ще бъдат разработени електронни бизнес помагала като библиотека с полезни материали

Традиционните занаяти и тяхното място в бургаска област ще бъдат проучени по европроект. Инициативата е на регионална занаятчийска камара.

Председателят на камарата Майя Стоянова представи основните дейности, включени в проекта "Традиционните занаятчийски професии и тяхното адаптиране към икономиката в трансграничния регион" по време на презентация днес. 

Идеята е за срок от една година да бъдат извършени проучвания на занаятите в Турция и България, да се анализира тяхното бъдеще и ще се начертае път за запазването и развитието им.

Предвидени са семинари за обмяна на опит между двете участващи държави, а най-добрите практики ще бъдат събрани в наръчник. В рамките на проекта ще бъдат разработени още електронни бизнес помагала като библиотека с полезни материали и форум за онлайн дискутиране на възможностите и проблемите пред занаятчиите.

Стойността на проекта е 72 470 евро, а за свои партньори Регионалната занаятчийска камара е привлякла Камарата на търговците и занаятчиите на Къркларели, Турция и фондация "Европейска интеграция и регионална конкурентоспособност"