Стийв Грийн: Благоевград продължава напред в конкурса за „Европейска столица на културата“!

Благоевград продължава напред в конкурса за „Европейска столица на културата“ 2019! Това обяви вчера председателят на Международното жури за подбор Стийв Грийн. Освен София и Югозападен район, за втория етап от надпреварата продължават Варна, Велико Търново и Пловдив.

Според представителите на международните оценители, големият интерес от страна на българските градове към конкурса, сам по себе си е атестат за тяхната активност и позитивно развитие.

Общата кандидатура на Благоевград, София, Перник и Кюстендил стана факт през първата половина на тази година, а акценти в концепцията при кандидатстването са изграждане и възстановяване на културната инфраструктура, създаване на междусекторни партньорства, платформи за подкрепа на творческото преподаване, предприемачество и иновации. Във всеки от четирите града има сформирани екипи от културни и обществени дейци, които разработват проекти по кандидатурата. Начело на благоевградския екип е директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ Христина Шопова. Мотото, което носи Благоевград в рамките на кампанията е „Бъдеще незаменимо”. То е насочено към младите хора в общината, както и към онези, които ще продължат развитието на културата в региона.

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов не скри удовлетворението си от международната оценка дадена след усилията на общинското ръководство да защити кандидатурата на Благоевград за „Европейска столица на културата“ 2019.