Връщат Ремотекс на държавата?

Дружеството дължи за заплати 3,5 млн.лв.

От Министерството на икономиката и енергетика се водят разговори със собственика за възможността чрез Български енергиен холдинг държавата да придобие мажоритарния пакет от акции на „Ремотекс -Раднево“ ЕАД, съобщи Областният управител Живка Аладжова след заседанието на Парламентарната комисия по социална политика към Народното събрание, в което тя участва.

Според Аладжова това е обявил заместник-министърът на икономиката Красин Димитров пред социалния министър Хасан Адемов, депутати от всички парламентарно представени партии, представителите на синдикатите и на стачния комитет в „Ремотекс“. Единствено само собствениците на дружеството не се явили на заседанието, въпреки многократните покани от председателката на комисията Корнелия Нинова.

Мотивите на експертите са, че предприятието е необходимо за нормалния работен процес на държавните „Мини Марица изток“, обясни Живка Аладжова. От икономическото министерство смятали още, че придобиването на мажоритарен дял от държавата в „Ремотекс“ ще позволи запазване на работните места и регулярно изплащане на заплати.

Парламентарната комисия по труда и социалната политика заседава по казуса „Ремотекс“, защото вече 10-и месец  работниците в „Ремотекс -Раднево“ стоят без заплати, а цеховете на предприятието са затворени. Областният управител Живка Аладжова, която от началото на протестите подкрепя работниците, поиска от всички държавни институции, които имат законови правомощия, намеса да се решат проблемите в дружеството. От прокуратурата разследват как са изразходват средствата в дружеството. От Инспекцията по труда в Стара Загора са издадени наказателни постановления за близо 89 хиляди лева. Отчисленията за задълженията към НАП от средствата, които постъпват по сметките на „Ремотекс“, са намалени от 20 на 5 %, за да се осигури ресурс за изплащането на заплатите на работниците. Но на заседанието е станало ясно, че едва 5% от 2,5 млн. лева, които държавното дружество „Мини Марица изток“ приведе 20 ноември т.г. на „Ремотекс“, са отишли за погаясване на задълженията към НАП, а информация къде е отишла по-голямата част от сумата нямало.

От Агенцията по приватизация са докладвали,че няма нарушения при закупуване на дружеството през 2002 година.

В момента в предприятието работят 561 души и задълженията на настоящия собственик за заплати към тях са в размер на 3,5 млн.лв.

Тази сутрин около 200 работници на дружеството излязоха на на митинг-шествие с искане да получат неизплатените си заплати от февруари досега.